Robots springen naar de finish

VideoOp de Markt in Delft was vandaag een heuze robotwedstrijd. Studenten van de TU Delft hadden zich uit de naad gewerkt om robots te bouwen, die tegen elkaar gingen racen naar de finish. Springend, wel te verstaan.

Het lijkt wel iets uit een science-fiction film: tientallen robotjes sprongen gistermiddag over de Markt in Delft. Allemaal in verschillende vormen en kleuren, de een iets sneller dan de ander. Een ware robotwedstrijd, waar veel mensen op af waren gekomen. Eerstejaars studenten van de opleiding werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft hadden maanden gebikkeld om kleine robotjes te ontwerpen, met hun blote handen te bouwen en uiteindelijk hier op de Markt te laten rondhoppen. Deze ontwerpwedstrijd vindt elk jaar plaats, maar dit was de eerste keer dat het plaatsvond buiten de campus. En het was een succes.

Leren

De meeste toeschouwers kijken toe vanaf een terrasje aan de zijkant, of hebben verkoeling gezocht onder de paar parasolletjes die zijn neer geplant. Sommige robots zijn aan de kant gezet en worden nog even snel onder handen genomen door de vernuftige studenten. Een van de omstanders merkt accuraat op dat de springende robotjes iets weg hebben van kangoeroes. Persvoorlichter van de TU Ilona van den Brink legt uit dat de natuur ook een van de uitgangspunten is van het ontwerp. Veel dieren maken springbewegingen tijdens het lopen. ,,Veel ontwerpen zijn hier ook op gebaseerd. Er zijn prijzen te winnen op verschillende onderdelen. Natuurlijk komt er uiteindelijk één winnaar uit. Maar het gaat er ook om dat we hier veel van kunnen leren.”

Volledig scherm
© Screenshot

In samenwerking met indebuurt Delft