Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie: Jaap Schut van popmuseum RockArt. © Jacques Zorgman

RockArt Museum wordt waar walhalla voor elke songfestival liefhebber

65 jaar Eurovisie Songfestival en sinds 40 jaar is Nederland weer het organiserend land. Dat vraagt om een expositie, vindt Jaap Schut, directeur van Museum RockArt. 

De schatkamer van de Nederlandse popmuziek is daarom vanaf april tot en met half juni het decor van een tentoonstelling over alle Nederlandse inzendingen. Van de rode jurk waarin Lenny Kuhr het Eurovisiesongfestival 1969 won met het nummer De Troubadour tot de ereprijs die Teddy Scholten in 1959 uitgereikt kreeg toen zij met het liedje ‘n Beetje op de eerste plek eindigde. ,, Er zijn genoeg, vaak ludieke, dingen te laten zien”, grinnikt Schut.

Alles wordt ‘op zijn RockArts’ gebracht, vervolgt hij. ,,Een beetje van het padje af.” Betekent dit dat iedereen zich straks kan hullen in die rode soepjurk? ,,Er zijn grenzen. We blijven een erkend museum. Máár, een beetje rock-’n-roll wordt niet geschuwd. Zélfs niet bij het songfestival.”

Op pad

Volgens Schut is het een behoorlijke klus om al die songfestivalpareltjes boven tafel te krijgen. ,,Heel vaak verdwijnen dingen op zolder.” De man heeft een dagtaak aan alles opsporen. ,,Ik zou willen dat ik mezelf kon klonen. Dan zou ik ’s ochtends tien van die Jaap Schutjes op pad sturen.”

Ook al mag de tentoonstelling een nationale insteek hebben, Schut verwacht ook internationaal bezoek. ,,’Open up’ is dit jaar het thema. Dat zegt genoeg toch?”

In samenwerking met indebuurt Delft