Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Rosalie (11) uit Pijnacker vertelt bij Tijd voor MAX over diabetes

Rosalie (11) uit Pijnacker is donderdag 14 november te zien in het tv-programma Tijd voor MAX. In een reportage vertelt het meisje over haar leven met diabetes type 1, waar ze sinds haar achtste mee kampt.

Haar moeder Miranda herinnert zich die begintijd nog goed. ,,Alle voortekenen gingen aan ons voorbij”, vertelt ze. ,,Pas toen de huisarts zei dat haar bloedsuiker met 33 extreem hoog was, begrepen we het pas. De eerste periode werd onze dochter geleefd. Om de haverklap stond er weer een ander aan haar bed en het prikken was een drama.”

Rosalie heeft goede dagen en dagen dat ze haar ziekte het liefst ontkent. ,,Ze vindt het vooral vervelend dat niks onverwachts kan. Vorige week had ze een klassenfeest. Dan moet vooraf bedacht worden hoe het gaat met chips eten.”

Tijdens het gesprek ontvangt Miranda een bericht dat haar dochter een hypo heeft, een sterke daling van de bloedsuikerwaarde. ,,Ik app gelijk dat ze haar pomp moet bijstellen en een dextro moet nemen”, legt ze uit. ,,Sporten kan dus ook niet zomaar. Een kunstalvleesklier, die alle handelingen overneemt, zou echt een bevrijding zijn.” De uitzending begint om 17.10 uur. 

In samenwerking met indebuurt Delft