Volledig scherm
PREMIUM
Geert van Poelgeest (KNNV) bij een aangetaste buxushaag. ,,Ze rukken op.'' © Fred Leeflang

Rupsjes met onstilbare trek

Tuinliefhebbers hebben flink de schurft aan het insect dat oprukt in Delft en regio: de buxusmot, die struiken snel kaal vreet. Er is echter hoop.

Het huilen staat Wim den Besten nader dan het lachen. Op de foto wil hij niet en ook zijn ooit knalgroene en nu overwegend vaalbruine buxussen heeft hij liever niet in de krant. De 68-jarige bewoner van de Achterdijkshoorn in Den Hoorn heeft echter niet overdreven. Op de vraag of hij in zijn tuin met buxussen ook last heeft van de gevreesde buxusmot, knikt hij bevestigend. ,,Ik hoor het links en rechts om mij heen. Je gelooft niet dat die groene rupsen zoveel schade kunnen aanrichten. Maar ze rukken meer en meer op. Doe je er niks tegen, dan kun je je zorgvuldig gesnoeide struiken wel gedag zeggen'', weet Den Besten.

Geert van Poelgeest kan zich de frustraties van de tuinierders voorstellen. De voormalig voorzitter en kersvers lid van verdienste van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) weet dat het 'heel vaak gaat om liefdevol onderhouden tuinen, met hele mooie buxussen erin'. ,,Het is toch een veel voorkomende struik. Ik heb zelf geen buxussen in de tuin, maar je zal ze de kost moeten geven die mooie heggen hebben of kunstig gesnoeide figuren.''

In samenwerking met indebuurt Delft