Volledig scherm
PREMIUM
Tina Geels & Jacques Veugelaers © Fred Leeflang

Samen op zoek met god als kompas

Vrijzinnig Delft bestaat 50 jaar.  Hoewel de meeste geloofsgemeenschappen lijkt te krimpen, groeit het ledental van de Delftse kerk juist.

Volledig scherm
Het ledenaantal van Vrijzinnig Delft groeit. © Fred Leeflang

Uit cijfers van het CBS blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders zich niet meer tot een religieuze groepering rekent. Verder daalt het aantal kerkbezoekers. Niettemin denken veel mensen toch na over vragen over zingeving. Ze baseren zich daarbij niet op één religie of levensbeschouwing, zoals vroeger. Steeds meer mensen laten zich inspireren door meerdere religies, een verschijnsel dat bekend staat als ‘multiple religious belonging’.

De opvattingen van de geloofsgemeenschap Vrijzinnig Delft passen in die ontwikkeling. ,,Bij ons staat de zoektocht van mensen naar de betekenis van het leven centraal. Wij bieden geen dogma aan, een christelijke leer die mensen moeten vertalen naar hun manier van leven”, legt predikant Tina Geels uit.

,,Ik zie dat veel mensen verlangen naar iets meer dan het dagelijks bestaan, naar zingeving, naar de betekenis van het leven. Veel kerken en religieuze stromingen, zeker van wat meer orthodoxe richting, bieden een kant-en-klaar antwoord. Bij de vrijzinnigen gaat dat anders. Wij geven mensen de ruimte om zelf te zoeken naar hun eigen geloof. Wat dat betreft zijn we een zoekende gemeente. We baseren ons daarbij op verschillende inspiratiebronnen. Het christendom, maar ook het boeddhisme, het jodendom, de islam, het hindoeïsme. Voor ons is er niet één waarheid. We geven mensen de ruimte om hun eigen weg te zoeken.”

In samenwerking met indebuurt Delft