Volledig scherm
PREMIUM
Oscar van Dam (l.) en collega Frank Keijzer zoeken naar kwetsbare plekken in de dijk. © Jacques Zorgman

Scheur in de dijk, géén paniek

DIJKWACHTENHij wijst naar een scheur van veertig centimeter, maar volgens dijkwacht Oscar van Dam is er geen reden tot paniek. ,,Onze dijken en kades zijn niet zo kwetsbaar."

Quote

Dat gaat helaas bijna altijd ten koste van boeren, telers en andere waterge­brui­kers

Frank Keijzer, Dijkinspecteur

Waar dijken in de rest van Nederland onder de aanhoudende droogte gebukt gaan, valt het in Delfland met eventuele schade wel mee. ,,Ik moet je teleurstellen. Hier gaan geen alarmbellen van rinkelen", zegt Van Dam.

De dijkwacht werd gisteren door het Hoogheemraadschap van Delfland op pad gestuurd langs de Zwethkade, waar de meest kwetsbare kades in de regio liggen. Samen met mede-inspecteur Frank Keijzer controleerde hij vijf kilometer dijk op scheuren. ,,Pas als er hier steeds meer van ontstaan of als de scheuren écht groot en diep worden, ontstaat er een dreigende situatie", vervolgt Van Dam. ,,Maar zover is het nog lang niet."

Hoewel dijken bedoeld zijn om het land tegen hoogwater te beschermen, is het momenteel juist het lage waterpeil dat dijken in gevaar kan brengen. Ze dreigen hierdoor uit te drogen en te verkruimelen. ,,Dat is heel zorgelijk", vertelt Keijzer. ,,Dijken zijn gewend om een bepaalde waterdruk te hebben. Wanneer die wegvalt, verliezen zij hun stabiliteit en kan 'de kop' afscheuren." Gelukkig hoeven we ons daar in Delfland geen zorgen over te maken, vervolgt Keijzer. ,,De watertoevoer is hier voorlopig toereikend."

Lees verder onder de foto

In samenwerking met indebuurt Delft