Sybolt Harkema op zijn salonboot Tromp.
Volledig scherm
Sybolt Harkema op zijn salonboot Tromp. © Fred Leeflang

Schipper Sybolt plaatst coronagedicht op zijn salonboot als ‘hart onder de riem voor voorbijgangers’

,,Een gedicht dat voorbijgangers in deze moeilijke tijd van het coronavirus een hart onder riem moet steken.” Dat is de achterliggende gedachte van waterondernemer Sybolt Harkema. De Delftenaar, eigenaar van de tegenover het Delftse station gelegen, antieke salonboot Tromp uit 1938, heeft dinsdag op het dak van zijn boot een speciaal ‘corona-gedicht’ van tekstschrijfster en dichteres Merel Morre aangebracht. Mensen die voorbij lopen, kunnen vanaf de kade het gedicht lezen. 

 ,,Het gedicht dient als steun in de rug voor iedereen in deze coronacrisis”, vertelt schipper Sybolt Harkema. ,,Nu alle rondvaartschepen stilliggen, wil de rondvaartorganisatie op deze manier toch iets positiefs bijdragen. Ik heb Merel Morre voor dit initiatief benaderd en zij was direct heel enthousiast. Morre schreef dit gedicht naar aanleiding van de toespraak van Mark Rutte op 16 maart en roept de lezer op om, ondanks het houden van fysieke afstand, toch juist nu om te kijken naar de ander.”

Salonboot Tromp met het gedicht op het dak.
Volledig scherm
Salonboot Tromp met het gedicht op het dak. © Sybolt Harkema

Harkema heeft inmiddels al veel positieve reacties gehad. ,,Mensen vinden het een mooi initiatief, ik ben daar blij mee. Het is spontaan ontstaan om in deze sombere tijd toch iets te doen. En omdat het zo aanslaat, wil ik kijken of het mogelijk is om elke week een nieuw gedicht of boodschap op het schip aan te brengen”, onthult Harkema, die passanten oproept toch vooral foto’s te maken en het ‘hart onder de riem vanuit Delft’ door te sturen door het hele land. ,,Mensen kunnen zich ook melden met een suggestie voor een volgende boodschap of gedicht.”

Salonboot Rondvaart Den Haag & Delft was de eerste rondvaartorganisatie in de regio die mogelijkheden bood voor bijvoorbeeld varende high tea’s, wijnproeverijen en diners met privé chef. De Tromp is in 1938 gebouwd als zogenoemd commandantsloep in opdracht van de Nederlandse marine door scheepswerf De Vries Lentsch in Amsterdam-Noord. 

De Tromp aan de kade bij station Delft, met het pas aangebrachte gedicht op het dak.
Volledig scherm
De Tromp aan de kade bij station Delft, met het pas aangebrachte gedicht op het dak. © Sybolt Harkema
  1. Eric zeilt met oude driemaster de wereld over: Rondje Antarctica en dan van lockdown Argentinië naar Scheveningen
    PREMIUM

    Eric zeilt met oude driemaster de wereld over: Rondje Antarctica en dan van lockdown Argentinië naar Schevenin­gen

    Eric Kesteloo (57) zeilde met de Bark Europa, een oude driemaster, rond Antarctica. Twee weken geleden meerde hij aan in Argentinië en liet hij zijn gasten van boord. Maar door de coronacrisis kan zijn bemanning van 18 zeilers ineens niet meer terug naar huis vliegen. ,,Argentinië zit nu volledig op slot. We hebben daarom besloten om in één klap terug naar Scheveningen te zeilen.’’

In samenwerking met indebuurt Delft