Volledig scherm
Ter illustratie. © EPA

Scholieren strijden met robots tegen experts

Het belooft een interessante clash te worden. Vijfenveertig scholieren strijden zaterdag met hun zelfgebouwde robots tegen de robots die zijn ontworpen door de deelnemers aan het Space Studies Program 2018. Deze vers afgestudeerden uit de hele wereld zijn in Delft voor de International Space University.

De Robotics Competition is een vast onderdeel van deze internationale zomerschool, die dit jaar voor het eerst in Nederland wordt gehouden. Meer dan 135 pas afgestudeerden en jonge professionals uit 36 landen doen mee aan ISU-SSP18. Het draait om mensen die zich willen voorbereiden op de volgende stap in hun ruimtevaartcarrière. 

De studenten bouwen hun LEGO Mindstorms-robots onder leiding van professor Kazuya Yoshida van de Universiteit van Tohokuin in Japan. Ze nemen het op tegen scholieren uit Delft, Rotterdam en Schiedam. De tieners bouwen hun eigen robots onder leiding van Stichting DOENK. 

Ter voorbereiding nemen de scholieren (8-19 jaar) in het Science Centre Delft deel aan workshops. De robots moeten voorwerpjes kunnen verzamelen en obstakels vermijden. 

Finale

Zaterdag is de grote finale, die onder meer wordt bijgewoond door astronaut André Kuipers. Speciaal voor de gelegenheid is het  Science Centre Delft zaterdag de gehele dag gratis toegankelijk voor het publiek. Het Science Centre Delft aan de Mijnbouwstraat is het technisch en wetenschappelijk tentoonstellings- en onderzoekscentrum van de TU.

Wethouder Hatte van der Woude van Onderwijs  zal de prijzen uitreiken aan de scholieren. De grote finale van de robotcompetitie is zaterdag om 15 uur. Science Centre Delft

In samenwerking met indebuurt Delft