Volledig scherm
Cevdet Y. (met zonnebril), begeleid door politieagenten. © ANP

Schutter die zes mensen doodde in ’t Koetsiertje Delft eist onafhankelijke beoordeling gratieverzoek

Cevdet Y., die in 1983 in het Delftse café ’t Koetsiertje zes mensen doodschoot, eist garanties dat de beoordeling van zijn nieuwe gratieverzoek onafhankelijk verloopt. Ook wil hij dat er afspraken worden gemaakt over zijn veiligheid. Daarom heeft hij opnieuw een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat. 

Na de schietpartij in ’t Koetsiertje werd Y. tot een levenslange celstraf veroordeeld. In 2001 werd hem een kans op resocialisatie aangeboden. Daardoor zou hij kunnen terugkeren in de maatschappij. Inmiddels verblijft hij buiten de gevangenismuren bij zijn gezin. 

Y. vindt dat nog niet voldoende. Hij vraagt om gratie, zodat hij geen last meer heeft van justitie. Begin dit jaar weigerde de minister hem gratie te verlenen, maar de rechter besloot dat de minister geen goede argumenten had voor het negatieve besluit. De minister moet nu van de rechter voor 6 september een nieuwe beslissing nemen over gratieverlening. 

Taboe

R. Wybenga, de advocaat van Y., is bang dat de minister opnieuw met een afwijzing komt. “Gratieverlening is nog steeds taboe voor de Staat”, zei hij vanochtend bij de Haagse rechtbank. “Er is nog steeds massief verzet tegen.” 

Y. zelf was niet bij het elfde kort geding dat hij tegen de Nederlandse Staat aanspande. De minister wint, voordat hij een beslissing neemt over het gratieverzoek, eerst nog advies in bij het Openbaar Ministerie en bij het gerechtshof. Advocaat Wybenga eiste vandaag garanties dat deze instanties alle informatie krijgen die nodig is voor een onafhankelijk oordeel. Hij is er niet gerust op dat dit gebeurt. Ook wil hij dat het ministerie van Justitie en Veiligheid met Y. zelf in overleg treedt over zijn gratieverzoek. Dat zou dan ook mogen gaan over de veiligheid van de man. 

Als de minister overgaat tot gratieverlening, kan dat heftige reacties oproepen. De landsadvocate vindt het onnodig om met Y. te overleggen. Ze bestrijdt dat het ministerie koste wat kost gratie wil tegenhouden. Als er gronden voor gratie zijn, dan volgt gratie, zei zij bij de zitting. 

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
't Koetsiertje een dag na de dramatische schietpartij op 5 april 1983. © archieffoto ANP

In samenwerking met indebuurt Delft