Volledig scherm
Cevdet Y. schoot in 1983 zes mensen dood in café ’t Koetsiertje in Delft. © ANP

Schutter ’t Koetsiertje krijgt geen extra garanties in behandeling van zijn gratieverzoek

De rechter geeft Cevdet Y., de man die in 1983 zes mensen doodschoot in café ’t Koetsiertje in Delft, geen extra garanties over de behandeling van zijn nieuwe gratieverzoek. Het ministerie van Justitie en Veiligheid bekijkt momenteel een nieuw gratieverzoek van Y. De tot levenslang veroordeelde schutter vertrouwt er niet op dat dit eerlijk gebeurt.

Cevdet Y. stapte twee weken geleden weer naar de rechter. Hij eiste dat het ministerie meer informatie zou sturen naar het Openbaar Ministerie (OM), die adviseert over zijn gratieverlening. Ze zou onder meer moeten weten dat zijn verloven sinds 2002 zonder incidenten zijn verlopen.

Twee maanden geleden besloot de rechter dat een vorig gratieverzoek door het ministerie verkeerd was behandeld. Het ministerie moet voor september met een nieuwe beslissing komen over een nieuw gratieverzoek van Y. Het OM verstrekt advies hierover.

Levenslang

Na de schietpartij in 1983 werd Y. tot levenslang veroordeeld. In 2001 besloten verschillende partijen dat hij via een behandeling in een tbs-kliniek mocht resocialiseren. Dat betekende dat Y. op verlof mocht. Momenteel leeft hij met zijn gezin buiten de kliniek. Cevdet Y. wil echter dat zijn levenslange straf helemaal wordt kwijtgescholden en vraagt daarom om gratie.

De rechter vindt het niet nodig dat het ministerie van Justitie en Veiligheid extra informatie verstrekt aan het OM, voor het advies dat de instantie opstelt. Het ministerie mag zelf weten welke informatie het doorgeeft, meent de rechter. Y. wilde verder dat ook zijn advocaat een zegje zou mogen doen over de behandeling van het gratieverzoek. Ook die eis is door de rechter verworpen.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft