Volledig scherm
PREMIUM
Nancy Jouwe: ,,Een slaaf kreeg altijd een andere naam. Hij was immers iemands bezit geworden, een product." © Fred Leeflang

Slavernijwandeling door Delft: ‘Geschiedenis van de slavernij is heel dichtbij’

Gouden EeuwDelft staat dit jaar uitgebreid stil bij de zegeningen van de Gouden Eeuw. De schaduwzijde komt niet aan bod. Daarom start Nancy Jouwe een slavernijwandeling door de binnenstad.

Jouwe begint haar wandeling bij het oude legermuseum, het voormalig pakhuis van de VOC. Ooit lagen daar de kruiden uit Indië opgeslagen. Dat die veelal door slaven waren geplant en geoogst, is minder bekend, vertelt ze. ,,De meeste mensen denken dat slavernij iets te maken heeft met onze plantages in Suriname, Brazilië en de Antillen, dat het iets was van de West-Indische Compagnie. Maar al eerder, aan het begin van de zeventiende eeuw, had Nederland slaven in Azië. De VOC maakte in die tijd veel gebruik van slavenarbeid. Zo werkten op de Nederlandse nootmuskaatplantages op Banda, in de Molukken veel slaven uit Zuid-Azië. Je ziet het als je op een van de Molukse eilanden bent. Daar lopen mensen rond met Indiase trekken, afstammelingen van onze slaven.”

In samenwerking met indebuurt Delft