Op de TU Delft hebben onderzoekers een medisch snorkelmasker ontworpen dat geprint kan worden met een 3D-printer. Iedereen met zo'n printer kan de blauwdruk voor het masker gratis gebruiken.
Volledig scherm
Op de TU Delft hebben onderzoekers een medisch snorkelmasker ontworpen dat geprint kan worden met een 3D-printer. Iedereen met zo'n printer kan de blauwdruk voor het masker gratis gebruiken. © TU Delft

Snorkelmaskers van TU moeten zorgpersoneel beschermen

Vanwege het tekort aan mondkapjes tijdens de corona-pandemie, heeft de TU Delft de handen ineen geslagen met anesthesisten van het Haaglanden Medisch Centrum en bedrijven. Samen hebben ze snorkelmaskers omgebouwd tot gezichtsbescherming voor ziekenhuispersoneel. 

Op het masker zijn twee verschillende variaties. Zo is er de ‘Covid Lifesaver Mask’ gemaakt met een filter van anesthesie- en beademingsapparatuur. De ‘Air-Wave Protector’ bestaat uit een filter en een luchtpomp uit de lassector. 

Zorgpersoneel kan het masker dragen met een bril eronder en kan nog steeds een gesprek voeren met een collega. Het masker kan ontsmet en hergebruikt worden. 

Het ontwerp van de twee aangepaste snorkelmaskers kunnen vrij worden gekopieerd over de hele wereld om zoveel mogelijk hulp te bieden. Zo heeft de TU Delft het ontwerp van verbindingsstukken voor 3D-printers ook beschikbaar gesteld. Wel wordt aangegeven dat een 3D-printer afwijkingen kan hebben met de nauwkeurigheid. Elk verbindingsstuk moet goed gecontroleerd worden voor gebruik. 

In samenwerking met indebuurt Delft