Volledig scherm
Inwoners, ondernemers en bezoekers vinden het stil genoeg in hun regio. © Fred Leeflang

Ssssst! Inwoners Midden-Delfland vinden het stil genoeg in hun gemeente

Midden-Delfland is stil genoeg. Dat vinden de respondenten van de 'stilte-enquête' die de gemeente heeft gehouden op verzoek van de gemeenteraad. 

De raad had in 2015 een motie aangenomen waarin ze het gemeentebestuur opdroeg om een 'stiltebeleid' op te stellen voor het gebied. De al toegewezen stiltegebieden zouden worden bedreigd door de toename van vliegverkeer boven het gebied, het toenemende verkeer en 'lawaaiige recreatie'.

Nu blijkt, uit een onderzoek dat is ingevuld door ruim 1100 inwoners, ondernemers en bezoekers van Midden-Delfland, dat ze het stil genoeg vinden in hun regio. Het gebied waarvan de respondenten vinden dat het echt stil moet zijn, overlappen al grotendeels met de al aangewezen stiltegebieden in Midden-Delfland.

Het meest ergeren mensen zich aan geluid van verkeer op rijks- en provinciale wegen en aan hangjongeren. In het 'actieplan Geluid' is daar al rekening mee gehouden. Zo treft de gemeente maatregelen rondom woningen die te maken hebben met meer dan 63 decibel. Dat gaat alleen om huizen bij gemeentelijke wegen. In totaal komen 14 woningen in aanmerking voor gevelmaatregelen.'

Buurtcoaches

Volgens de gemeente geven hangjongeren geen 'constante overlast'. Door buurtcoaches in te zetten en surveillanceboten op het water, tegen dronken jongeren die met mooi weer over de Midden-Delflandse wateren varen.

Wat betreft het vliegverkeer boven de gemeente, geeft Midden-Delfland aan dat de uitbreiding van de luchthaven bij Rotterdam voorlopig op een laag pitje staat. Het stiltebeleid komt er dus niet, zo laat het college van b en w weten.

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Delft of Westland!

In samenwerking met indebuurt Delft