Wie op graphdude.com een kopie van het kunstwerk aanschaft, steunt daarmee indirect het klimaat. ,,Want mijn vriendin kan dankzij de opbrengst mijn kleding blijven maken."
Volledig scherm
Wie op graphdude.com een kopie van het kunstwerk aanschaft, steunt daarmee indirect het klimaat. ,,Want mijn vriendin kan dankzij de opbrengst mijn kleding blijven maken." © PR

'Staken voor klimaat? Kijk eens in de spiegel!'

Iedereen maakt zich zorgen over het klimaat. Terecht, vindt kunstenaar Frank Auperlé. Maar ervoor gaan staken? Dat kon wel eens een stap te ver gaan.

,,Als je gaat staken voor een beter klimaat, dan moet je iets aantrekken'', zegt hij. ,,En daarin schuilt een nogal stevige hypocrisie. Veel mensen lijken namelijk niet te willen accepteren dat bijvoorbeeld de mode-industrie een van de grootste vervuilers is op deze planeet. Dus aandacht voor het milieu? Prima. Maar begin toch eens bij jezelf."

Hij zette zijn enigszins cynische zienswijze om in een kunstwerk: What to wear during a climate strike. Op een enorme wereldkaart laat Auperlé in foto's de veelomvattendheid zien van wat hij 'klimaat-hypocrisie' noemt. ,,Stel, je gaat staken voor een beter klimaat. Wat trek je dan aan? Een spijkerbroek? Die zit misschien minder comfortabel maar daarin is mijn kont zo mooi. Een zwart katoenen shirtje, want in een menigte ga ik snel zweten. Weet je wat! Gewoon een festivalshirtje! Die waren toch goedkoop en kan ik daarna desnoods weggooien. Oh, en ik moet eigenlijk even snel schoenen halen bij de Primark, want die worden snel smerig in de modder. Nou hop, jas aan en dan haal ik gelijk ook nog even een bus spuitverf en dan spuit ik op een kartonnen bord: 'Nooit geen IKEA-tafels meer!' Begrijp je? Allemaal dingen die tegen je eigenlijke doel ingaan."

Auperlé is niet bang dat hij goedwillende mensen tegen de haren instrijkt. ,,Ik denk dat het geen kwaad kan om tegen de klimaatstroming in te zwemmen. Mensen er even aan herinneren dat er meerdere manieren zijn om een doel te bereiken.”

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft