Volledig scherm
Foto ter illustratie. Een oude vrouw bekijkt de notities op de spiegel. © ANP

Steden in regio zijn ‘dementievriendelijk’

De gemeenten Delft, Midden-Delfland, Rijswijk en Westland en zorgverzekeraar DSW hebben als eerste regio in Nederland het vignet ‘dementievriendelijke regio’ gekregen. Ze kregen het vignet voor hun gezamenlijke inspanningen voor mensen met dementie.

Het vignet is uitgereikt door de organisatie Samen Dementievriendelijk. De gemeenten in deze regio worden geprezen voor de wijze waarop de hulp aan mensen met dementie is georganiseerd.

Zorginstellingen in Delft, Midden-Delfland, Rijswijk en Westland bieden veel ondersteunende voorzieningen en activiteiten aan. Genoemd worden de alzheimer cafés, de individuele begeleiding en dagbesteding en mantelzorgondersteuning.

Mensen met dementie kunnen onder meer terecht in ontmoetingscentra. Mensen kunnen ook gebruik maken van Strandgoed Ter Heijde, waar inwoners met dementie uit de vier gemeenten met of zonder mantelzorger tijdelijk een paar dagen kunnen verblijven.

Praktijk

De bestuurders van Delft, Midden-Delfland, Rijswijk en Westland spraken in 2017 de ambitie uit om als regio dementievriendelijk te worden. In de praktijk betekent dit dat zij bij het maken van beleid en in de uitvoering zo goed mogelijk rekening proberen te houden met inwoners met dementie. Daarnaast willen ze inwoners bewuster maken van dementie en de kennis over dementie vergroten.

Dit jaar willen de gemeenten de voorzieningen verder verbeteren. Zo opent Rijswijk bijvoorbeeld ontmoetingscentra, krijgt Westland een inlooppunt voor mantelzorgers en start Delft de proef ‘Je passie vergeet je niet’. 

In samenwerking met indebuurt Delft