Volledig scherm
Stoepkrijtdag op de Grote Markt in Den Haag. © Daniella van Bergen

STIP: schrap verbod op stoepkrijten

Er worden geen bekeuringen voor uitgedeeld, maar officieel mag stoepkrijten niet in Delft. De lokale politieke partij STIP wil af van die regel en pleit tegelijk voor het schrappen van meer 'overbodige regels'.

Quote

Waarom zou je dit soort regels niet gewoon helemaal uit de APV halen?

Elwin van Beurden

Zoals in meer gemeenten, staat het verbod op stoepkrijten ook in de Delftse Algemene Plaatselijke Verordening (APV), stelt STIP-raadslid Elwin van Beurden. ,,Het wordt niet gecontroleerd en kinderen worden dus ook niet beboet als ze op de stoep krijten, maar waarom zou je dit soort regels dan niet gewoon helemaal uit de APV halen?" vraagt het raadslid zich af.

Een herziene versie van de Delftse APV wordt nog voor de zomer in de gemeenteraad besproken. Volgens STIP is dat het moment om meer 'overbodige en doorgeschoten regels' eruit te halen.

Samen met de lokale SP maakte STIP eerder al een lijst met regels die de 'levendigheid in de stad beperken'. Volgens Van Beurden kunnen burgers door gezond verstand te gebruiken veel dingen best zelf inschatten.

Bankje
,,Een ondernemer in de binnenstad ziet zelf ook wel of een bankje of plantenbak voor de deur een gevaar voor het verkeer oplevert. Daar is geen APV voor nodig."

Van Beurden erkent dat enige vorm van regelgeving altijd nodig blijft om burgers een kader te bieden en om willekeur in de handhaving te voorkomen. ,,Maar je moet er niet in doorslaan."

Eerder deze week werd er in Den Haag een 'stoepkrijtdag' gehouden op initiatief van NPO Radio 2. Ook in die gemeente is stoepkrijten officieel niet toegestaan. GroenLinks stelde de regel aan de kaak in de Haagse raad.

In samenwerking met indebuurt Delft