Volledig scherm
Van alle lijstttrekkers in Delft kreeg Martin Stoelinga de meeste stemmen. © Fred Leeflang

Stoelinga pakt meeste winst in volkswijken

Onafhankelijk Delft werd woensdag met vijf zetels de vierde partij bij de raadsverkiezingen. De partij van Martin Stoelinga blijkt vooral in de volkswijken van Delft opmerkelijk goed te hebben gescoord. Onder meer in Vrijenban, Voorhof, Buitenhof en Tanthof vergaarde de lokale partij de meeste stemmen. Dat blijkt uit de uitslag op stembusniveau, die de gemeente Delft gisteren heeft vrijgegeven.

Onafhankelijk Delft werd de grootste partij in 18 van de 49 stembureaus. Daarmee schreef de partij van Martin Stoelinga opmerkelijk genoeg meer stembureaus op zijn naam dan GroenLinks en STIP. Deze groeiden dankzij een flinke stemmenwinst uit tot de twee grootste partijen van Delft.

GroenLinks, met zeven zetels de grootse in de stad, won in 13 stemlokalen. De partij scoorde het beste in de binnenstad, het Westerkwartier, Hof van Delft en de nieuwbouw aan de westkant van Delft.

Stadhuis

In bijna alle andere stembureaus werd GroenLinks de tweede of de derde partij. GroenLinks sleepte 1.800 stemmen meer binnen dan Onafhankelijk Delft. Dat komt mede doordat de lokale partij slecht scoorde op drukbezochte stembureaus als het stadhuis, het stadskantoor en de TU Delft. Met 4.099 stemmen haalde Stoelinga wél de meeste stemmen van alle Delftse kandidaten.

STIP (6 zetels) sleepte 12 stembureaus binnen. De partij piekte met name op de TU Campus. STIP haalde hier 1.335 stemmen, een percentage van 48,7 procent.

In samenwerking met indebuurt Delft