Volledig scherm
Het kunstwerk bij de Brouwerstraat. © In de Buurt Delft

'Stonehenge' ook in Delft: Wat stelt dat kunstwerk in Westerkwartier voor?

Delftse mysteriesIn Delftse mysteries geven we antwoorden op voor de hand liggende vragen. Waarom staat de Oude Kerk zo scheef en wat stelt dat kunstwerk in Westerkwartier nu voor?

Wie wel eens door het Westerkwartier in Delft fietst, heeft het zich ongetwijfeld afgevraagd: wat doen die vreemde betonblokken in de Brouwerstraat? Was het vroeger een bouwwerk of is het kunst? Het bouwwerk bestaat uit zes rechtopstaande betonblokken in een rondje. Bovenop twee van de stukken leunt een driehoekig dakje. Het lijkt bijna een huisje.

In Delft staat het bouwwerk vooral bekend als 'Stonehenge', naar het prehistorische bouwwerk in Engeland. Qua vorm heeft het er veel van weg, al is het op een wat meer bescheiden schaal.

Internet

Rondvraag bij de huidige bewoners van de straten rondom dit kleine pleintje levert niets op. Maar gelukkig bestaat er ook nog een collectief geheugen dat het internet heet.

Op de website van Kunstwacht Delft wordt het antwoord al snel gegeven. Het betreffende kunstwerk heet Plastiek en is gemaakt door Nout Visser. Het staat er al sinds 1988, wat misschien verklaart waarom een aantal bewoners van niets wist.

Betonblokken

Mensen die er bijna 30 jaar geleden woonden, weten of wisten het wel, want Plastiek is door henzelf gekozen. Eerder stonden er huizen op deze plek. Om het vrijgekomen stukje straat op de vullen, werd er een ontwerpwedstrijd onder kunstenaars uitgeschreven. Dit ontwerp met betonblokken werd door de bewoners als winnaar uitgeroepen, volgens de Kunstwacht 'vanwege zijn gebruik van natuurlijke materialen.'

Het werk weerspiegelt de achterkant van de Westerkerk, die er tegenover te vinden is.

Wil je meer lezen in de rubriek Delftse Mysteries? Dat kan hier!

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft