Volledig scherm
Straattafereel in Teheran, Frank Verveen exposeert in Delft. © Frank Verveen

Straatfotografie en exotische plaatsen bij expositie in HuisKinesis

Liefhebbers van straatfotografie en exotische plaatsen komen de komende weken volop aan hun trekken. Drie globetrotters presenteren de komende twee maanden hun werk bij HuisKinesis, het huis voor de fotografie te Delft.

Een van hen is Frank Verveen. De Delftse fotograaf is voor zijn project ’I Ran op zoek gegaan naar Iraniërs die met hun expressieve lichaamstaal garant staan voor fotogenieke taferelen. Het resultaat is een serie foto’s die vele aspecten van het leven in Teheran en omgeving vormgeven. 

Verveen slaagt er in zijn foto’s ook in het wantrouwen te vangen dat een dictatoriaal land als Iran kenmerkt. Hoewel de geportretteerden in westerse ogen opvallend zijn, doen ze duidelijk hun best op straat zo min mogelijk op te vallen en het contact met anderen te mijden.  

Cuba

Het leven in een dictatoriaal land heeft ook de interesse van Hans van Leeuwen, de tweede fotograaf die exposeert. Hij reist jaarlijks naar Cuba, in een poging het snel veranderende straatleven vast te leggen. Zijn werkterrein is Havana, de hoofdstad die aan grote veranderingen blootstaat. Lang was de historische binnenstad vervallen en verveloos, maar door de opmars van het toerisme en de voorzichtige liberalisering maakt het gebied een metamorfose door.

 Het drietal op de expositie wordt gecompleteerd door Eva Limburska. Op haar reizen is zij op zoek naar de diversiteit van mensen, zowel in expressie als houding. Brazilië is haar belangrijkste jachtterrein, maar Limburska laat ook foto’s zien die zij in Brussel en Lissabon heeft gemaakt. HuisKinesis, Voorstraat 86 Delft is woensdag t/m zondag geopend. Toegang gratis.

In samenwerking met indebuurt Delft