Jazzfestival in Delft.
Volledig scherm
Jazzfestival in Delft. © Jenner Ron

Strenge regels levende muziek blijven overeind

Op hun rust gestelde bewoners van de binnenstad hebben voorlopig het pleit in hun voordeel beslecht. Er komt geen tussentijdse verruiming van de geluidsregels. Dus er zal niet vaker levende muziek ten gehore worden gebracht.

Sinds vier maanden is er nieuw beleid in Delft over evenementen. Daarin is bepaald hoeveel geluid ze mogen produceren in de buitenlucht. Meerdere horecaondernemers en bewoners vinden dat ze te zeer beknot worden als ze in de weekeinden levende muziek op het terras willen laten klinken. 'Delft wordt zo een slaapstad,' stelde Delftenaar Guus Mentink in een brief aan de burgemeester. 'Het resultaat is dat door de strenge regels in de binnenstad op zondagmiddagen een matte sfeer heerst, in pijnlijke tegenstelling tot de levendige atmosfeer van vorige jaren.'

Delft hanteert een puntensysteem. Volgens deze regels kunnen (horeca)ondernemers maximaal twaalf keer per jaar een festiviteit houden, met een maximum van één per vier weken. Ook dienen (buiten)festiviteiten minimaal twee weken van tevoren worden aangemeld. Diverse horeca-ondernemers vinden dat 'onacceptabel.

De SP, Onafhankelijk Delft en Stadsbelangen Delft poogden de horeca tegemoet te komen. Zij dienden gisteravond tijdens de raadsvergadering moties in om extra ontheffingen voor levende muziek te verstrekken tijdens Delft Jazz en Lichtjesavond. Ook stelden ze voor om een horeca-ondernemer niet te 'belasten' met een punt als er geen klachten zijn over overlast tijdens een festiviteit met levende muziek. Dat is bijvoorbeeld het geval als er wordt gemusiceerd met een laag volume. Beide moties werden echter door een ruime raadsmeerderheid verworpen.

Rechtszekerheid

Burgemeester Van Bijsterveldt stelde dat het in strijd met de rechtszekerheid is als de gemeente de regels na een paar maanden alweer zou veranderen. Zij toonde zich niet onder de indruk van een petitie, die door 394 mensen is ondertekend. Daarin wordt voor verruiming gepleit, om te voorkomen dat Delft een 'slaapstad' wordt. Van Bijsterveldt. ,,De afspraken zijn gemaakt in samenspraak met centrumbewoners en de Delftse afdeling Koninklijke Horeca Nederland. De zwijgende meerderheid is het met deze maatregel eens.''

In samenwerking met indebuurt Delft