Volledig scherm
Ter illustratie © Fred Leeflang

Strenge regels voor verhuur via Airbnb: Delft kondigt nieuwe huisvestingsverordening aan

Delft wil paal en perk stellen aan de uitwassen van de verhuur van woningen via onder meer Airbnb. Particulieren mogen in de toekomst slechts een beperkt aantal dagen hun woning verhuren aan toeristen.

Dat kondigt wethouder Bas Vollebregt (Binnenstad, STIP) aan in een brief aan de gemeenteraad. De gemeente Amsterdam bepaalde vorig jaar dat huiseigenaren maximaal dertig dagen mogen verhuren aan toeristen via Airbnb en andere verhuursites. In Delft worden sommige woningen bijna permanent verhuurd aan toeristen.

De vrijwel onbeperkte vrijheid van verhuurders stuit in Delft op steeds meer weerstand. Diverse bewonersverenigingen in de Delftse binnenstad en de wijken daaromheen klagen over de oprukkende verhuur aan toeristen. 

Geen handhaving

Gehandhaafd wordt er niets of nauwelijks, terwijl dat volgens de oppositiepartijen Onafhankelijk Delft, Stadsbelangen Delft en de SP  best mogelijk is. Soms is verhuur in strijd met het bestemmingsplan. Structurele verhuur aan toeristen is bovendien illegaal als een woningonttrekkingsvergunning ontbreekt. 

 Binnen een half jaar wil wethouder Bas Vollebregt een verordening voor vakantieverhuur presenteren.  Daarin wordt onder meer met maximaal aantal verhuurdagen bepaald. Ook wordt vastgelegd wat het verschil is tussen vakantieverhuur en andere vormen van verhuur en hoe dit beleid in de praktijk wordt gehandhaafd.

Oneerlijke concurrentie voor hotels

De komende maanden gebruikt de gemeente voor overleg met bewonersverenigingen en de Delftse hotelsector, die zich ook grote zorgen maakt over de snelle opmars van het aantal particuliere verhuurders. Op dit moment worden in Delft zo'n driehonderd accommodaties te huur aangeboden.

De gemeente Delft zegt de kritiek te begrijpen. Hotels klagen over oneerlijke concurrentie. Ze wijzen op het feit, dat particuliere verhuurders over het algemeen geen toeristenbelasting afdragen. Bovendien voldoen de meeste particuliere accommodaties niet aan dezelfde strenge regels die voor hotels gelden. De hotelbranche pleit voor een ‘gelijk speelveld’.

Delft heeft ook de hoop gevestigd op nieuwe landelijke wetgeving die in voorbereiding is. Daarin worden platforms als Airbnb en Booking.com gedwongen om mee te werken aan een landelijk registratiesysteem van verhuurders.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft