Studenten Jasper en Thijs mobiliseren 30.000 vrijwilligers voor coronahulp
Jasper en Thijs kunnen het in hun Haagse kantoor amper geloven. Vorige week was er nog niets. En nu blijken de twee studenten van de TU Delft 30.000 vrijwilligers te hebben gemobiliseerd die klaar staan om mensen in tijden van corona een handje te helpen.
De Delftse TU student Jasper Veen (Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek) zag vorige week toevallig een bericht van de - hem op dat moment nog onbekende - Amsterdamse student Naut van Teeseling (20). Deze vroeg zich in een app-groep hardop af hoe mensen die in tijden van corona hulp nodig hebben bij het boodschappen doen, de kinderopvang of het uitlaten van de hond het beste kunnen worden gekoppeld aan mensen die hulp willen géven.
Beduusd
Jasper Veen (23) en zijn even oude TU-studiegenoot Thijs de Jongh (Toegepaste Wiskunde) namen contact op met Van Teeseling. ,,En toen ging het ineens heel hard”, vertelt Veen, nog een beetje beduusd. ,,Na een Skype-overleg met Van Teeseling en zijn vriendin Amber Nagelhout (24) besloten we om meteen een website (‘Gewoon mensen die mensen willen helpen’) te bouwen waarmee vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht.‘’
We zoeken natuurlijk in de eerste plaats contact met oudere mensen. Zij zitten echter niet of nauwelijks op sociale media
De site was vrijdag online en voor we het wisten hadden we 10.000 mensen die hulp wilden bieden. Dinsdagavond waren dat er al 30.000. Het is echt heel bijzonder om te zien hoeveel mensen zich spontaan aanmelden.”
Werkruimte
Vanwege de drukte die het grote aantal aanmeldingen met zich meeneemt besloten de vier afgelopen weekend een oproepje te plaatsen met de vraag of iemand hen kon helpen aan tijdelijke werkruimte.
Veen: ,,De directeur van een softwarebedrijf in Den Haag bood hierop spontaan zijn kantoorruimte aan, omdat zijn werknemers nu toch allemaal thuis werken. Dus nu werken we hier inmiddels met tien studenten, want er haken steeds meer vrijwilligers aan.”
De studenten beschermen zichzelf goed. Ze werken enkele meters van elkaar. ,,We wassen vaak onze handen en hebben we allemaal een persoonlijke handdoek aan onze riem hangen voor het afdrogen. Het is een complete chaos, maar erg gezellig.”
De studenten staan ook aan de basis van acht regionale ‘kantoortjes’ die inmiddels zijn opgezet,. ,,Dat is bij vrijwilligers thuis. Daardoor kunnen we ook landelijk opereren en kunnen we de binnenkomende hulpvragen naar de verschillende regio’s doorsturen.”
Social media
Een keerzijde is er wel. Terwijl de mensen die hulp aanbieden zich met duizenden melden, is het aantal personen dat om hulp vraagt nog erg laag. De teller staat op vierhonderd aanmeldingen. Terwijl er honderdduizenden mensen zijn die wellicht best een steuntje zouden kunnen gebruiken.
Veen legt uit: ,,We zoeken natuurlijk in de eerste plaats contact met oudere mensen. Zij zitten echter niet of nauwelijks op sociale media. Daardoor zijn ze moeilijker en niet zo snel te bereiken.”
Er blijken genoeg mensen te zijn die een ander in moeilijkheden de helpende hand willen bieden
Om die reden leggen de studenten nu contact met ouderenorganisaties met de vraag of zij de boodschap willen verspreiden dat hulpverleners klaar staan om een handje te helpen. Daarnaast plaatsten ze een pamflet op hun site. Vrijwilligers kunnen die uitprinten en in de bus doen bij ouderen in de buurt.
Telefoonnummer
Op de tekst staat het volgende. ‘Kunt u op dit moment niet naar buiten en kunt u een helpende hand gebruiken met het doen van boodschappen, het ophalen van medicijnen of iets anders? Ook zonder fysiek contact kan ik u helpen! De vrijwilliger kan zelf zijn telefoonnummer toevoegen.
De eerste reacties zijn binnen. Op Instagram worden reeds dankbetuigingen geplaatst. ‘Hallo, ik wil graag zeggen dat ik zo blij ben met de hulp die me door Maayke is geboden met het doen van de noodzakelijke boodschappen. Het ontroert me (..). Weet niet zo goed wat ik moet zeggen, behalve dat ik heel blij ben. Kan nu weer een week vooruit en hoef me niet meer druk te maken over hoe nu verder.’
Jasper van Veen hoopt stiekem al dat hun initiatief ook nadat corona is uitgewoed blijft bestaan. ,,Het zou fantastisch zijn als we, niet alleen in tijden van crisis, de drempel tussen vraag en aanbod definitief kunnen wegnemen. Want er blijken genoeg mensen te zijn die een ander in moeilijkheden de helpende hand willen bieden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
Knippen moet kunnen, vindt de overheid. Dus Giny werkt vrolijk door
Knippen moet kunnen, vindt de overheid bij nader inzien. Ook al is het voor een kapper natuurlijk onmogelijk om anderhalve meter afstand te houden tot de klant. -
Royal Delft nu ook in het centrum te bezoeken in nieuwe winkel op de Markt
Royal Delft is nu ook in het centrum van Delft te bezoeken. Donderdag opende de nieuwe winkel aan de Markt. Zo hoopt het Delfts blauwconcern de toerist te bereiken die alleen een bezoekje aan het centrum brengt. -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
PREMIUM
Hier kan je vandaag gewoon gezellig naar de markt
De weekmarkten in Delft en Pijnacker-Nootdorp mogen tot nader order gewoon geopend blijven. Dat hebben beide stadsbesturen gisteren onafhankelijk van elkaar besloten. In verband met de coronacrisis worden rond de marktkramen speciale maatregelen genomen om de volksgezondheid te beschermen.
-
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
Alles over de sport in de regio
-
PREMIUM
Cricketer Tim Pringle voelt zich steeds meer Nederlander: ‘Dat merk ik aan kaas en stroopwafels’
Het gaat snel met de carrière van Tim Pringle (19). Nauwelijks in Nederland werd de cricketer van HCC al voor Oranje geselecteerd en nu speelt hij twee interlands tegen Nieuw-Zeeland, het land van zijn vader waar hij zelf bijna zijn hele leve woonde. Sinds zijn komst naar Den Haag voelt Pringle zich steeds meer Nederlander. ,,Ik merk het aan mijn liefde voor kaas en stroopwafels, ja.”
In samenwerking met indebuurt Delft