Volledig scherm
Eenpersoonsvliegtuig van Silverwing © Silverwing

Studenten ontwerpen elektrisch eenpersoonsvliegtuig dat zelfstandig kan vliegen

 TU-studententeam Silverwing heeft een elektrisch eenpersoonsvliegtuig ontwikkeld en demonstreert dit op 30 januari. Dankzij de software kan het elektrische eenpersoonsvliegtuig manoeuvres uitvoeren als landen, opstijgen en autonoom vliegen.

Het studententeam, genaamd Silverwing, deed in juni 2018 mee aan de eerste ronde van de GoFly wedstrijd, georganiseerd door Boeing om de grenzen van persoonlijke luchtvaart te verleggen.

Wereldwijd werden 200 ontwerpen ingestuurd, waaruit Silverwing als een van de tien gegadigden voor de volgende ronde uit de bus kwam. Al snel groeide het team uit tot een multidisciplinaire groep van 33 studenten. De te winnen hoofdprijs is een miljoen dollar.

Het ontwerp van team Silverwing kan tijdens een horizontale vlucht een snelheid van zo’n 100 km/uur halen en in geval van nood is het in staat om een buiklanding te verrichten. ,,De manoeuvres zijn zoveel mogelijk geautomatiseerd om het vliegtuig betrouwbaar te maken”, vertelt Ralph Krook, hoofd controle systemen en simulatie van het team. Batterijen met een hoge energiedichtheid voorzien het vliegtuig van stroom.

Volgens James Murdza, teammanager van Silverwing, zijn vroege testen de sleutel tot succes. Daarom beginnen de studenten al op 30 januari met een demonstratie van het half-schaalmodel in hun testhal in Delft.

Dit model is de voorganger van het vliegtuig dat het team de komende maand zal produceren om de hoofdprijs te bemachtigen. De ‘fly-off’ vindt in oktober plaats, waarbij de vliegtuigen verticaal moeten opstijgen en elf kilometer moeten afleggen. 

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft