Volledig scherm
2019-01-22 16:45:04 DELFT - Enkele studenten van het Delftse Vattenfall Solar Team. Ze gaan in Zwolle drie maanden bouwen aan de NunaX. © ANP

Studenten TU Delft naar Zwolle om raceauto NunaX te bouwen

Zes leden van het Delftse Vattenfall Solar Team verruilen de komende drie maanden de Schie voor de IJssel. De Delftenaren gaan in Zwolle bouwen aan de NunaX. Dat is de zonneauto waarmee ze in het najaar de wereldtitel zonneracen willen prolongeren. ,,We maken graag bekend dat we hier zijn, maar we zeggen niets over ons ontwerp’’, zeggen de studenten.

Het geheim van de smid is de carrosserie van de zonneauto, die de afgelopen maanden op de tekentafel en vooral in de computer vorm heeft gekregen. ,,We liggen op schema’’, zegt teamleider Maud Diepeveen, die nanotechnologie studeert aan de TU. ,,We hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan het afronden van het ontwerp. Nu kunnen we aan de daadwerkelijke bouw beginnen.’’

Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle gaf gisterochtend het startsein voor de bouw van de auto. Dat gebeurt in het Polymer Science Park in deze plaats. ,,Onze bouwers doen het werk zelf’’, vertelt Maud Diepeveen. ,,Maar specialisten van Aliancys zijn beschikbaar om ons te helpen.’’ Dit Zwolse bedrijf levert de hoogwaardige harsen en koolstofvezels voor de dragende constructie van de NunaX.

Ondanks de geheimzinnigheid zijn enkele zaken wel bekend. Hoogstwaarschijnlijk rijdt het Delftse voertuig opnieuw op de hyperefficiënte gallium zonnecellen. Het zonnepaneel op het voertuig zal 2,64 vierkante meter groot zijn.

De belangrijkste uitdaging is de NunaX lichter te maken dan de Nuna9, de auto waarmee Delft in 2017 de wedstrijd won. Dat voertuig woog schoon aan de haak 141 kilo.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft