Volledig scherm
Het Delftse hyperloopteam vorig jaar in Californië © RV

Studenten TU Delft positief over hyperloopfinale: ‘We kunnen harder dan 600 kilometer per uur gaan’

De knappe koppen van een Delfts studententeam strijden vannacht in het Amerikaanse Hawthorne in de finalewedstrijd voor hyperlooptreinen. Dat zijn treinen die met snelheden van honderden kilometers per uur door vacuümtunnels kunnen reizen. Tijdens deze finale  willen de Delftenaren met hun Atlas 02 het wereldrecord van 466 kilometer per uur verbeteren.

De Delftse studenten denken dat ze harder dan 600 kilometer per uur kunnen rijden. Hun capsule is door alle 122 veiligheidskeuringen van de Hyperloop Pod Competition van organisator SpaceX gekomen. Behalve de Delftenaren staan twee Zwitserse teams en de Duitse titelverdediger in de finale. Ze krijgen allemaal één kans om hun voertuig door een vacuümbuis van 1 kilometer te laten schieten. De capsule moet daarna ook veilig tot stilstand komen. Wie de hoogste snelheid haalt, wint.

Veilig stoppen na topsnelheid

Het Delftse team, dat bestaat uit tientallen studenten, heeft een jaar aan hun Atlas 02-capsule gewerkt. Die gaat in 1,4 seconde vanuit stilstand naar 100 kilometer per uur. Binnen 4,5 seconde haalt hij 360 kilometer per uur. De topsnelheid ligt boven de 600. Het afremmen gaat zo hard, dat het is alsof je met je auto 100 rijdt en binnen 2 meter stilstaat’, aldus het Delftse team.

SpaceX houdt elk jaar een wedstrijd in Californië: de Hyperloop Pod Competition. Bij de race gaat het alleen maar om snelheid.  

Bekijk hier de beelden van de presentatie van de Atlas 02, eerder dit jaar

In samenwerking met indebuurt Delft