Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Guus Schoonewille

Studenten TU kunnen 'wereldwijd' punten halen

Studenten van de TU Delft en acht andere universiteiten wereldwijd kunnen vanaf januari online keuzevakken volgen bij elk van deze instellingen. De behaalde studiepunten kunnen ze vervolgens bijschrijven op hun eigen universiteit.

Dat is het resultaat van een proef dit jaar, waaraan ook de TU als initiatiefnemer heeft meegewerkt. De andere deelnemende universiteiten zijn Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (Zwitserland), Wageningen University and Research, Rice University (VS), University of Queensland (Australië), Australian National University (Australië), University of Adelaide (Australië), Hong Kong University of Science and Technology en de Universiteit Leiden.

Partneruniversiteit

Volgens TU-woordvoerster Karen Collet gaat het om een virtual exchange program, vergelijkbaar met het Erasmus-uitwisselingsprogramma. Ook daar halen studenten aan een 'partneruniversiteit' studiepunten die meetellen voor hun opleiding 'thuis', geeft Collet aan. Het verschil met een reguliere uitwisseling zit hem erin dat studenten in dit geval niet hoeven te reizen. Bovendien maken ze het tentamen op hun eigen universiteit.

In de praktijk betekent het dat studenten vanaf januari een online cursus van de eigen universiteit of van één van de partners kunnen volgen. Daardoor neemt het aanbod aan keuzevakken enorm toe, zegt de TU Delft. Volgens Collet is dit 'een nieuwe benadering van internationalisering, die studenten op een makkelijke manier toegang geeft tot de expertise van gerenommeerde universiteiten wereldwijd'.

Volgens vice-voorzitter van de TU Delft Anke Mulder biedt 'de virtuele uitwisseling studenten niet alleen een breder aanbod aan vakken en expertise, het maakt het onderwijs ook flexibeler en studeren over de grens toegankelijker'.

In samenwerking met indebuurt Delft