Volledig scherm
Beeld ter illustratie © ANP XTRA

Studenten TU opgelicht door ‘verhuurder’: Duizenden euro’s aan borg en huur kwijt

Met name internationale studenten aan de TU Delft blijken slachtoffer te worden van oplichting door zogenaamde ‘verhuurders’ van kamers. Het gaat om duizenden euro's aan betaalde borg en huur voor woningen die er niet zijn.

 Het gaat om oplichters die via de websites Kamernet.nl en Roomster.nl, maar vooral via openbare groepen op Facebook woonruimte aanbieden. Daar verleiden ze studenten tot het huren van kamers en grotere appartementen, die vaak in de binnenstad liggen maar ook elders in de stad. 

Nadat de Delftse student een borgsom heeft betaald, zijn de oplichters ineens onbereikbaar en blijkt de aangeboden kamer niet te bestaan of in het bezit te zijn van iemand anders, zo bevestigt een woordvoerder van de TU Delft. 

Digitale platforms

Vooral internationale studenten blijken kwetsbaar, omdat zij verplicht zijn een woonruimte in Nederland te hebben omdat ze anders geen verblijfsvergunning krijgen. Deze studenten zoeken dan ook vaak al voor ze naar Delft komen op digitale platforms naar kamers.

Via het journalistieke platform Delta van de TU Delft, die op het spoor kwam van talloze studenten die op de een of andere manier wel waren opgelicht in Delft, probeert de TU de studenten te waarschuwen. Eén van de slachtoffers die zijn verhaal aan Delta vertelde, was Mike (niet zijn echte naam). Hij ging is een voorbeeld van Delftse studenten die voor honderden euro's het schip zijn ingegaan.

1000 euro

In het geval van Mike ging het om 1000 euro. De Delftse student reageerde op een advertentie op Kamernet.nl. Daar stond een foto op van een appartement aan de Mijnbouwstraat in Delft. Mike toonde zich enthousiast over het gemeubileerde appartement en meldt dat bij de ‘verhuurder’. Als hij later ook nog een sleutel krijgt van de man om het appartement te bekijken, heeft hij geen argwaan meer. Mike tekende het contract en maakte de gevraagde 1000 euro over. Vervolgens kreeg hij via WhatsApp geen enkel contact meer met de ‘verhuurder’. Hij spoedde zich naar ‘zijn’ appartement en zag daar tot zijn verbijstering een man in de woonkamer staan: de echte, zeer verbaasde eigenaar.

Volgens een politiewoordvoerder zijn er op deze manier  veel andere Delftse studenten ook opgelicht. Er is een onderzoek gaande, waarover verder ‘nog geen mededelingen gedaan kunnen worden'.   

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft