Studenten TU opgelicht door ‘verhuurder’: Duizenden euro’s aan borg en huur kwijt
Met name internationale studenten aan de TU Delft blijken slachtoffer te worden van oplichting door zogenaamde ‘verhuurders’ van kamers. Het gaat om duizenden euro's aan betaalde borg en huur voor woningen die er niet zijn.
Het gaat om oplichters die via de websites Kamernet.nl en Roomster.nl, maar vooral via openbare groepen op Facebook woonruimte aanbieden. Daar verleiden ze studenten tot het huren van kamers en grotere appartementen, die vaak in de binnenstad liggen maar ook elders in de stad.
Nadat de Delftse student een borgsom heeft betaald, zijn de oplichters ineens onbereikbaar en blijkt de aangeboden kamer niet te bestaan of in het bezit te zijn van iemand anders, zo bevestigt een woordvoerder van de TU Delft.
Digitale platforms
Vooral internationale studenten blijken kwetsbaar, omdat zij verplicht zijn een woonruimte in Nederland te hebben omdat ze anders geen verblijfsvergunning krijgen. Deze studenten zoeken dan ook vaak al voor ze naar Delft komen op digitale platforms naar kamers.
Via het journalistieke platform Delta van de TU Delft, die op het spoor kwam van talloze studenten die op de een of andere manier wel waren opgelicht in Delft, probeert de TU de studenten te waarschuwen. Eén van de slachtoffers die zijn verhaal aan Delta vertelde, was Mike (niet zijn echte naam). Hij ging is een voorbeeld van Delftse studenten die voor honderden euro's het schip zijn ingegaan.
1000 euro
In het geval van Mike ging het om 1000 euro. De Delftse student reageerde op een advertentie op Kamernet.nl. Daar stond een foto op van een appartement aan de Mijnbouwstraat in Delft. Mike toonde zich enthousiast over het gemeubileerde appartement en meldt dat bij de ‘verhuurder’. Als hij later ook nog een sleutel krijgt van de man om het appartement te bekijken, heeft hij geen argwaan meer. Mike tekende het contract en maakte de gevraagde 1000 euro over. Vervolgens kreeg hij via WhatsApp geen enkel contact meer met de ‘verhuurder’. Hij spoedde zich naar ‘zijn’ appartement en zag daar tot zijn verbijstering een man in de woonkamer staan: de echte, zeer verbaasde eigenaar.
Volgens een politiewoordvoerder zijn er op deze manier veel andere Delftse studenten ook opgelicht. Er is een onderzoek gaande, waarover verder ‘nog geen mededelingen gedaan kunnen worden'.
Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tekort aan studentenkamers blijft nog zeven jaar groot probleem
Om in de twintig Nederlandse studentensteden het tekort aan studentenkamers in te lopen, moet nog veel gebeuren. Zoals het er nu uitziet, zijn er tot het studiejaar 2025-2026 zo'n 43.000 kamers te weinig. -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
Oplichtersbende zet kind in om bejaarden te beroven
Een 82-jarige Haagse en een bijna blinde, invalide 69-jarige uit Delft zijn in oktober slachtoffer geworden van een babbeltruc. De daders zetten vervolgens een kind in om met de gestolen pasjes geld op te nemen. -
PREMIUMColumn
Eerherstel voor deze twee helden van de republiek!
Sinds een paar dagen volg ik Johan de Witt. De voormalige raadspensionaris heeft een Twitteraccount waar hij van uur tot uur vertelt hoe het hem op dit moment vergaat – 350 jaar geleden. -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan?
-
PREMIUMColumn
Het anders zo energieke gezelschap ligt erbij als gesmolten kaarsvet
Als een troep lamlendige leeuwen onder een acaciaboom op de Serengentivlakte in Tanzania. Zo liggen de stamgasten van koffiehuis de Koning er bij, op deze zondagmiddag. ‘Hoe komt het dat zomerdagen langer zijn dan winterdagen?’ ‘Omdat ze uitzetten door de hitte.’ ‘Zie je wel’, zegt Ome Ed. ‘Door hitte zetten dingen uit. Zoals mijn buik. Ik ben helemaal niet dik, ik ben oververhit.’ -
PREMIUM
Raad van State: ‘Zijn zo veel afvalcontainers bij één familie niet een beetje veel?’
Zelfs de gemeente Midden-Delfland vond acht afvalcontainers voor een woning aan het Kartuizerland in Den Hoorn wel een beetje veel van het goede. -
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips.
In samenwerking met indebuurt Delft