Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Studentenclubs maken werk van drankmisbruik

Vijf Delftse studentenverenigingen gaan drankmisbruik aanpakken. Ze willen dat de studenten bewuster met alcohol omgaan.

De besturen van de vijf studentenverenigingen plaatsten gisteravond hun handtekening onder een intentieverklaring. Voorlichting en preventie spelen een sleutelrol in de campagne.

De studentenverenigingen gaan drankmisbruik niet op eigen houtje bestrijden. De Stichting Jeugd en Alcohol, de gemeente, de TU Delft en het Rode Kruis (afdeling Delft en Midden-Delfland) hebben eveneens hun handtekening onder de intentieverklaring gezet.

Quote

Buitenland­se studenten kijken met grote ogen naar de wijze waarop Nederland­se studenten met drank omgaan

Nico van der Lely, Kinderarts

Excessen

Een deel van de studenten heeft in Delft een slechte reputatie wegens drankmisbruik. Meer dan eens zwalken jongeren in de avond over straat. De studentenverenigingen zijn willen dergelijke excessen bestrijden, zegt woordvoerder Daniël Houwing van studentenvereniging Virgiel. ,,Het is belangrijk voor de gezondheid van de studenten dat ze zich realiseren wat alcohol voor schade kan aanrichten.''

De studentenverenigingen gaan zo snel mogelijk aan de slag. De Stichting Jeugd en Alcohol geeft voorlichting aan mentoren die in augustus verse studenten op sleeptouw nemen tijdens de ontvangstweek (OWee). Zij krijgen alles te horen over de risico's van bovenmatig alcoholgebruik. Ook worden studenten opgeleid als EHBO’er, waarbij ze extra getraind worden om eerste hulp te verlenen bij alcoholletsel. Zij gaan optreden bij studentenevenementen.

Comazuipers

Kinderarts Nico van der Lely van het Reinier de Graaf Ziekenhuis is enthousiast over het project. ,,Wij hebben veel aandacht gevraagd voor heel jonge comazuipers, maar het is ook van groot belang om aandacht te besteden aan alcoholmisbruik onder studenten. Mensen leggen tot hun 23ste verbindingen aan in de hersens. Alcoholmisbruik kan funest zijn in deze fase.''

,,Deze aanpak is mede het gevolg van de internationalisering van de universiteit. Buitenlandse studenten kijken met grote ogen naar de wijze waarop Nederlandse studenten met drank omgaan.''

De intentieovereenkomst geldt voorlopig voor de periode van één jaar. Tot de deelnemers behoren het Delftsch Studenten Corps en Sanctus Virgilius (Virgiel). Ook studentenroeivereniging Proteus-Eretus, de Delftsche Studenten Bond en Sint Jansbrug doen mee.

In samenwerking met indebuurt Delft