Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP

Studentenorganisaties willen huisvesting op TU-Campus: ‘Delft slechtste stad om een kamer te vinden’

Waar Delft twee jaar geleden nog de beste studentenkamer­stad was, is het inmiddels de slechtste, volgens de Landelijke Studentenvakbond. Vier belangenorganisaties eisen daarom dat de gemeente en de TU Delft meer woningen voor studenten creëren.

De roep om iets te doen aan de nijpende kamernood komt van ESN Delft, ORAS, VSSD en WijWonen. Door de grote toevloed aan studenten en de beperkte capaciteit is er bijna geen betaalbare studentenwoning meer te vinden. De wachttijden worden steeds langer. ,,Wij willen de TU Delft en de gemeente oproepen om hun verantwoordelijkheid te nemen”, zegt voorzitter Tom Schuurmans van huurdersorganisatie WijWonen. ,,Op dit moment wijzen ze naar elkaar.”

,,Het probleem van het studenten woningtekort speelt al langer”, vertelt Schuurmans. ,,Dit komt door het groeiend aantal (internationale) studenten. De universiteit zal, naar verwachting, van 25.000 groeien naar 30.000 in 2026. Een groot deel van de studenten zal ook in Delft gaan wonen. Juridisch gezien kan de TU Delft ook niet zomaar een halt zetten op de toestroom van nieuwe studenten.”

Er is nieuwbouw, maar dat biedt weinig soelaas. ,,Neem het nieuwe Student Hotel. Daar heeft een Nederlandse student niks aan. Die kan geen kamer betalen van 900 euro per maand.”

Ook de transformatie van de Schieoevers is volgens de organisaties geen oplossing ,,Daar worden 250 studentenwoningen gebouwd”, zegt Schuurmans. ,,Dat hadden er meer kunnen zijn. Met zo’n klein aantal los je het niet op.”

Sleutel

De sleutel ligt deels bij de TU Delft. ,,Die beschikt over heel veel grond, maar is niet bereid dit af te staan voor studentenhuisvesting. Studentenhuisvester DUWO wil wel bouwen, maar in Delft is geen grond beschikbaar die aantrekkelijk is voor de woningcorporatie.”

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat er inmiddels overleg is met de organisaties en dat hun wensen worden besproken.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft