Volledig scherm
Binnenstadbewoners protesteren bij het Delftse stadhuis tegen de komst van een Lidl-supermarkt aan de Kruisstraat. © Fred Nijs

Supermarkt op Kruisstraat komt er

De gemeente Delft moet het braakliggende terrein aan de Kruisstraat (de voormalige bibliotheek) bouwrijp en met een vergunning opleveren aan projectontwikkelaar Kennemerland. Dat bepaalde de rechter in de zaak met als inzet de oplevering uit te stellen.

Daarmee lijkt de komst van een nieuwe supermarkt een kwestie van tijd. Het vonnis is nog niet openbaar, maar wordt door de gemeente Delft wel bevestigd. ,,De gemeente geeft gevolg aan deze uitspraak", aldus een woordvoerder. ,,Het college is inmiddels in gesprek getreden met de ontwikkelaar en zal de gemeenteraad binnenkort nader informeren.”

Het bericht heeft al voor beroering gezorgd. Bewoners van de Kruisstraat en het Bastiaansplein maken zich grote zorgen over de toekomst van het perceel. Al jaren gonst het van de geruchten dat er een grote supermarkt (Lidl?) wordt gebouwd en daar moeten de bewoners niet aan denken. Af en aan rijdend vrachtverkeer is hen nu al een doorn in het oog. Laat staan als er naast Jumbo nog een supermarkt bij zou komen. Ook de realisatie van een appartementencomplex met parkeergarage zien ze als een verdere verhoging van de verkeersdruk in het gebied. ,,Daar maken we al heel lang bezwaar tegen'', zegt actievoerder Sonja Sint. ,,Deze uitspraak is bepaald geen positieve ontwikkeling.”

Machtsmiddel

Namens de fractie van Onafhankelijk Delft wijst Jan Peter de Wit op de gevolgen van de uitspraak: ,,Ondanks dat er nog geen goedkeuring is voor het plan, moet de gemeente de grond leveren aan de ontwikkelaar. Daarmee heeft de gemeente geen machtsmiddel meer om ongewenste ontwikkelingen binnen de voorschriften van het bestemmingsplan tegen te houden.”

De Wit wijst op een soortgelijk probleem met de ontwikkeling van het voormalige V&D-terrein in Zuidpoort. ,,Ook daar lopen nog beroepsprocedures van bewoners uit het achtergelegen bouwblok Rozemarijn. En van de belangenvereniging Zuidpoort over de aan- en afvoer van goederen van de geplande AH.”

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft