Volledig scherm
Het team studenten werktuigbouwkunde dat de pompwedstrijd won. © TU Delft

Supersnel water wegpompen in Leeghwaterstraat

In 21,3 seconden 130 liter water wegpompen met een door spierkracht aangedreven apparaat. Dat lukte een groepje studenten van de TU gisteren.

Groepje 16, van de bijna tachtig deelnemende teams, ging met de 'overall prijs' van de ontwerpwedstrijd Werktuigbouwkunde 2016 aan de haal. Daan Kerkhof, Jan Heinen, Sebastiaan Thomas Njio, Sybe Duyts, Mike de Kuiper, Khalil Bouchdeg, Wessel Sanderse en Bas van Veen scoorden de snelste tijd met hun centrifugaalpomp op het wedstrijdterrein aan de, jawel, Leeghwaterstraat.

De teams van eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde gingen gistermiddag de strijd 'met het water en elkaar aan', zoals Wendy Dallinga van de TU het omschrijft. Opdracht: ontwerp een innovatieve, door spierkracht aangedreven waterpomp. Van die pompen zijn er dan weer vier categorieën: centrifugaal pompen, plunjerpompen, touwpompen en overige pompen. Er werd gisteren, toevallig één dag nadat het hoogwater was in de Delftse binnenstad, fanatiek gestreden. Motto: 'Laat het water maar komen'.

Pompdebiet
Behalve de hoofdprijs waren er ook onderscheidingen voor zaken als 'pompdebiet' - de capaciteit van een pomp - en voor onder meer de technische uitvoering, het innovatieve en onderscheidende aspect en de mobiliteit.

De studenten krijgen voor deelname aan de wedstrijd studiepunten. De organisatie van de wedstrijd was in handen van de TU Delft en de studievereniging Gezelschap Leeghwater.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Delft