Volledig scherm
Buitenevenement op de oude locatie aan de Motorenweg. Foto uit archief Sranti. © Gratis

Surinaams buurthuis zadelt gemeente Delft op met huurschuld van 80.000 euro

De gemeente Delft kan een vordering van 80.000 euro op haar buik schrijven. Het gaat om een huurschuld van Sranti. Deze culturele vereniging is op sterven na dood.

De vereniging werd eerder dit jaar gedwongen het onderkomen aan de Tanthofdreef te verlaten. De gemeente liet dit buurthuis in 2003 nog speciaal voor Sranti bouwen. Dat kostte destijds 460.000 euro. Verantwoordelijk wethouder Bas Vollebregt verwacht dat de openstaande schuld niet te verhalen is op individuele leden van Sranti. De vereniging zit al enige tijd zonder bestuur en is op sterven na dood. Eerder dit jaar zegde de gemeente Delft wegens wanbetaling de huur op.

Verbazing

De financiële strop wekt verbazing bij een deel van de gemeenteraad. CDA, VVD en D66 vragen zich af hoe het zover heeft kunnen komen. Volgens deze partijen was het wellicht beter geweest in een eerder stadium het huurcontract te beëindigen. Dan had de financiële tegenvaller lager kunnen uitpakken. 

Sranti kampte de laatste drie jaar met huurachterstanden. Volgens wethouder Vollebregt was er echter lang zicht op een oplossing. In de tussentijd waren er namelijk fasen waarin de huur wel werd betaald. Dat gebeurde na indringende gesprekken met het bestuur.    

Sranti had een lange geschiedenis in Delft. De vereniging werd in 1974 opgericht door Surinaamse en Antilliaanse studenten van de TU Delft. Begeleiding van migranten met studieproblemen was in het begin de belangrijkste activiteit. Toen na de onafhankelijkheidsverklaring in 1975 veel Surinamers naar Nederland verhuisden, richtten de vrijwilligers zich op huiswerkbegeleiding van de vers gearriveerde Surinaamse kinderen in Delft. 

Vergrijzing

De laatste jaren kampte Sranti met vergrijzing. Vooral ouderen kwamen langs voor een praatje, een kaartje leggen, bingoën of een workshop. Jongere Surinamers en Antillianen bleken geen of nauwelijks interesse in de vereniging te hebben. 

Wethouder Bas Vollebregt zegt dat er diverse lessen zijn getrokken uit het financiële debacle. In de toekomst controleert de gemeente Delft bij huurders scherper wie aansprakelijk is en of een organisatie verzekerd is voor risicovolle situaties. De Delftse gemeenteraad drong hier eerder op aan.

In samenwerking met indebuurt Delft