Volledig scherm
Islamitische Staat © AFP

Syriëganger hoeft van justitie niet achter tralies

Was Vially M. (23) uit Delft een hulpverlener of een strijder toen hij in 2013 in Syrië was? Het Rotterdamse Openbaar Ministerie denkt het laatste, maar eiste gisteren toch een grotendeels voorwaardelijke celstraf: 30 maanden, waarvan 24 maanden voorwaardelijk. M. zelf zegt dat hij zich nooit heeft aangesloten bij een terroristische organisatie.

De in Delft opgegroeide M. zegt dat hij wel in het grensgebied van Turkije en Syrië is geweest, maar alleen om hulp te verlenen aan oorlogsvluchtelingen. Hij wilde gisteren niet zeggen of hij daadwerkelijk in Syrië is geweest. Ook wilde hij niet precies vertellen wat dat hulpverlenen inhield.

Andere teruggekeerde Syriëgangers hebben verklaard dat ze met Vially in Syrië zijn geweest of hem daar hebben gezien in een trainingskamp van een jihadistische groep. Al die Syriëgangers hoorden in februari 2013 tot de eerste uitreizigers naar het strijdgebied. Onder hen waren meerdere jongeren uit Den Haag en Delft. Vially, toen nog 18 jaar, zou bij een moskee in Delft in contact zijn gekomen met een man die hem aan telefoonnummers en geld kon helpen om naar Syrië te komen.

Opgepakt
Sommige van de eerste uitreizigers waren snel weer terug. Vially M. was na zes maanden weer in Nederland. Naar eigen zeggen omdat hij zijn familie miste. Hij werd door de politie in eerste instantie alleen als 'betrokkene' gehoord en niet vastgezet. Maar toen in de loop der tijd uit verhoren van andere terugkeerders meer duidelijk werd over de rol van de strijders, werd M. in 2016 alsnog opgepakt.

Uitspraak over twee weken.

In samenwerking met indebuurt Delft