Volledig scherm
PREMIUM
Salem Kafa - Syrische vluchteling en dichter © Fred Leeflang

Syrische Salem vat zijn vlucht naar Nederland in poëzie

De Syrische dichter Salem Kafa woont nog maar drie jaar in Nederland, maar beheerst de Nederlandse taal prima. Om zijn gevoelens en emoties over de vlucht naar Nederland een plek te kunnen geven, maakt de Nootdorper  gedichten en draagt deze voor in bibliotheken en theaters. 

,,In Syrië schreef ik gedichten in het Arabisch en later in het Engels. Nadat ik ingeburgerd was, besloot ik om ze in het Nederlands te schrijven”, vertelt Salem. In zijn gedichten kan hij zijn gevoel en verdriet kwijt. ,,Het zijn net schilderijen. Elk mens ziet iets anders vanuit zijn eigen hoek. Het zijn intensieve woorden om mijn gevoel uit te drukken. Veel intensiever dan verhalen, daarom houd ik zo van dichten.”

Samen met zijn vrouw en drie kinderen (8, 14 en 17 jaar oud) woont de 48-jarige Kafa in Nootdorp. Hij vertelt over zijn leven in Syrië. ,,Ik werkte in de handel en later had ik een klein winkeltje met schoolspullen. Op deze manier kon ik rondkomen en voor mijn gezin zorgen.” 

Nadat zijn buurt werd getroffen door bombardementen, besloot hij te vluchten naar Nederland. ,,Het was niet meer veilig in mijn eigen land vanwege de oorlog. In de omgeving werden bommen gegooid en mijn kinderen konden niet veilig naar school toe. Mijn kleinste dochter, toen vijf jaar oud, probeerden we te kalmeren als zij oorlogsgeluiden hoorde.” 

In samenwerking met indebuurt Delft