Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Taakstraf voor verduisterende zussen ‘Ik moest overleven’

Twee zussen uit Delft woonden vanaf september 2017 samen maandenlang in hotels op kosten van hun werkgever Hogeschool InHolland. Ze aten er en lieten er hun kleren stomen: de school wist van dat alles niks. 

Vanmiddag werden de zussen door de Haagse politierechter veroordeeld wegens verduistering en witwassen. De jongste zus (40) werd 80 uur taakstraf en één maand voorwaardelijke celstraf opgelegd, haar oudere zus (49) kreeg 60 uur werkstraf. Ook moeten ze de hogeschool een bedrag van 12.000 euro terugbetalen. ,,Uw situatie was treurig, maar u had beter moeten weten”, sprak de politierechter.

De jongste zus, die het grootste aandeel in de verduistering had, bekende onomwonden. De reden moest volgens haar worden gezocht in het plotselinge overlijden van haar moeder aan een hersenbloeding. En kort daarop liet een zieke tante zich euthanaseren. ,,Om een ander gevoel te krijgen, ben ik toen gaan gokken”, sprak de verdachte beschaamd. ,, Ik kon het niet verwerken.” Door het gokken begonnen er huurschulden te ontstaan. Die liepen zo hoog op dat de zussen door een deurwaarder hun huis uit werden gezet.

Boeken

Als administratief ondersteuner bij Hogeschool InHolland kon de jongste verdachte bij het hotelreserveringssysteem van de school. Daar begon ze voor zichzelf en haar zus de hotels te boeken, zonder dat Hogeschool InHolland dat in de gaten had. ,,Ik moest overleven”, zei de verdachte. ,,We moesten ergens heen. Je voelt je er echt niet goed bij, hoor.”

Zodra het salaris op was en de dames geen boodschappen meer konden doen, dineerden de twee in de hotels. De etentjes werden betaald met cadeaubonnen en kaarten van de hogeschool, die de jongste zus zich ook zonder medeweten van de school toe-eigende. De bonnen waren bedoeld voor gastsprekers. Zo werd Hogeschool InHolland alles bij elkaar voor een dikke elfduizend euro benadeeld.

Huisuitzetting

De oudere zus, die eveneens werkzaam was bij de hogeschool, zei van niets geweten te hebben. ,, Ik hoorde pas één dag voor de huisuitzetting dat we eruit moesten. Daarna dacht ik dat mijn zus alles goed had geregeld”, verklaarde ze. ,,Of dat niet naïef was?’’, wilde de rechter weten. ,,Ja, maar ik kon het mentaal ook niet verhapstukken”, sprak ze vanuit haar rolstoel.

Volgens de aanklaagster hebben de dames een potje van hun leven gemaakt. Ze sprak van brutaliteiten en het op ernstige wijze schaden van het vertrouwen van Hogeschool InHolland. Tegen de jongste zus eiste ze 120 uur taakstraf, maar zo ver wilde de politierechter niet gaan. Het verweer van de oudere zus verwierp hij. ,, Natuurlijk wist u van het bedrog.”

De zussen hebben inmiddels een ander huis gekregen en worden begeleid. Ze leven van een uitkering. De huurschuld is door alle kosten opgelopen tot een bedrag van 25.000 euro. Daar komt de vordering van Hogeschool InHolland ook nog bij.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft