Volledig scherm
Verkiezingsbord in het Tanthof © Fred Leeflang

Tanthof gaat komende jaren flink op de schop

Tanthof staat aan de vooravond van grote veranderingen. In de zuidelijkste wijk van Delft moeten nieuwbouw en clustering van scholen voor nieuw elan gaan zorgen.

De gemeente Delft bereidt onder meer een grote schuifoperatie in het onderwijs voor. Als gevolg van de vergrijzing van de wijk is het aantal scholieren de laatste jaren fors gedaald. 

De gemeente wil het onderwijs in de wijk centraliseren. ,,We studeren op een duurzaam, toekomstbestendig aanbod van onderwijsvoorzieningen in de wijk.”  De wijk telt nu nog zes basisscholen. Dat aantal is echter gebaseerd op het leerlingental in de jaren 70 en 80, toen veel jonge gezinnen zich in de nieuwbouw vestigden. De plannen voor de scholenconcentratie worden begin volgend jaar uitgewerkt.  

Dertig jaar later is de demografie fors veranderd. Omdat er weinig doorstroming is, telt de wijk nu veel ouderen en alleenstaanden. De voorzieningen in de wijk staan daardoor onder druk in de wijk. 

Leegstand

De gemeente vreest onder meer voor toenemende winkelleegstand. Bewoners klagen nu al over de verpaupering van het winkelcentrum aan de Dashof. 

Nieuwe ouderenhuisvesting wordt als een mogelijke oplossing gezien. Hierdoor kunnen bewoners van eengezinswoningen doorstromen, waardoor in Tanthof woonruimte beschikbaar komt voor jonge gezinnen.

De gemeente wil ook de straten, pleinen en plantsoenen een opknapbeurt geven. Mede door bezuinigingen is het beheer en het onderhoud volgens veel bewoners ondermaats.De komende maanden gaat de gemeente de vernieuwing van de wijk met bewoners bespreken. De inventarisatie van wensen gebeurt aan de hand van thema’s als voorzieningen, wonen, mobiliteit, gezondheid en recreatie. 

,,Deze vorm van gebiedsgericht werken zien wij als kansrijk en biedt voor de bewoners en ondernemers kans om actief met elkaar aan de wijk te werken,” meldt het college.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft