Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Wikipedia Steven Lek

Tentoonstelling Kerkelijk Erfgoed ‘De gouden Eeuw, maar het is niet alles goud wat er blinkt’

De Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft opent zaterdag 25 mei een nieuwe tentoonstelling in de Maria van Jessekerk. Onder de titel De gouden Eeuw, maar het is niet alles goud wat er blinkt krijgen bezoekers een verrassend kijkje in deze voor Delft en Nederland zo belangrijke periode. 

Naast de spreekwoordelijke rijkdom komt ook een andere kant van de Gouden Eeuw aan het licht. Die met een donker randje. ,,Behalve de rijkdom, getoond met kerkelijk zilver, laten wij ook de armoedekant zien”, zegt stichtingsvoorzitter Wim van Leeuwen. ,,We hebben een 17de-eeuws beeld van Charitate en als derde element ‘geen vrijheid van godsdienst’. Dat is te zien in de vorm van het priestergewaad van de bekende Delftse priester/dichter Stalpaert van der Wiele uit 1620.”

Bokaal

De bezoeker komt als eerste een afdruk tegen van het beroemde schilderij van de Delftse schilder C. de Man. Het hangt boven de schouw van de Kamer van Charitate in de Schoolstraat. Het vormt het uitgangspunt van de tentoonstelling. Wim van Leeuwen: ,, Als je van de bedeling moest leven werd je geacht de protestantse kerk te bezoeken. Daar kreeg je een houten plankje dat je bij de Kamer van Charitate in de Schoolstraat kon inwisselen voor Charitatebrood Plankjes en brood. Daar stond een grote C in zodat het niet verhandeld kon worden. We hebben ook een collectebus uit 1675, een collecteschaal en een prachtige glazen bokaal voor de regenten van de Kamer.”

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van de Maria van Jessekerk aan de Burgwal 20. Die zijn van donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft