Volledig scherm
Ter illustratie © Thinkstock

Thuishulp veroordeeld dankzij ‘lok-oma’

Een stelende thuishulp uit Delft, die was betrapt door de inzet van een ‘lok-oma’ in een bungalow op park Duinrell in Wassenaar, is veroordeeld tot een celstraf van zestien maanden waarvan vier maanden voorwaardelijk.

 De rechtbank vindt bewezen dat ze een reeks diefstallen pleegde bij oudjes. De politie begon het onderzoek tegen de 27-jarige gediplomeerde thuishulp Hajiba K. na verschillende meldingen. In juni 2018 werd een val opgezet. In een lokwoning in Wassenaar werden camera’s geïnstalleerd en een agente ging als bejaarde in bed liggen. 

Op de tafel lag een gevulde portemonnee. Thuishulp Hajiba K. werd gestuurd om oogdruppels toe te dienen. Ze liep al snel in de val. Binnen vier minuten haalde ze 20 euro uit de portemonnee. Hier kon de verdachte bij de rechtbank twee weken geleden dan ook niet omheen, maar zeven andere diefstallen ontkende ze. 

Bejaarden tot 92 jaar

De slachtoffers waren bejaarden tot 92 jaar uit Den Haag, Gouda en Reeuwijk die na een bezoek van K. geld misten of sieraden als ringen en armbanden. Volgens het OM ging het in alle gevallen om een nieuwe hulp die zich vreemd gedroeg, zonder reden in het huis rondsnuffelde en in lades rommelde. 

De officier van justitie eiste een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk tegen K.. De rechtbank vindt alle diefstallen nu toch bewezen. Daarbij baseerde ze zich vooral op de werkwijze van de thuishulp in de bungalow in Wassenaar.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft