Tijmen (r.): ,,Max Verstappen is niet mijn idool.’’
Volledig scherm
Tijmen (r.): ,,Max Verstappen is niet mijn idool.’’ © KartPhoto.com

Tijmen (13): Ik accepteer niet dat ik fouten maak

Tijmen van der Helm (13) eindigde dit seizoen in alle kartwedstrijden op het podium. De Nederlandse titel kan hem niet ontgaan.

Als zondag de laatste wedstrijd om het Nederlands kampioenschap karten plaatsvindt, hoeft Tijmen van der Helm uit Den Hoorn alleen maar te starten om zijn titel veilig te stellen. In zijn tweede jaar in de klasse Rotax Max Junior (12 tot en met 15 jaar) won Tijmen bijna elke wedstrijd en finishte hij nooit naast het podium, waardoor zijn voorsprong in het klassement onoverbrugbaar is. ,,Ik ben blij hoe het op dit moment loopt", reageert hij onderkoeld op zijn succes.

Quote

Ik leg de lat hoog. Als ik fouten maak, accepteer ik dat niet

Tijmen van der Helm

Toen hij vorig jaar voor het eerst in deze klasse uitkwam, eindigde Tijmen als tweede. Een jaar later blijkt hij flinke stappen te hebben gemaakt. Behalve zijn goede prestaties op het Nederlands kampioenschap, werd hij door de Koninklijke Nederlandse Autosport Federatie uitgekozen om voor zijn land uit te komen op het WK. ,,Dat WK bestond uit drie wedstrijden", vertelt hij. ,,Die werden met andere motoren gereden dan ik gewend ben en dat was dan ook een stuk lastiger. Ik werd uiteindelijk tweede in het eindklassement."

Inhaalrace

Tijmen van der Helm in actie.
Volledig scherm
Tijmen van der Helm in actie. © KartPhoto.com

De meeste voldoening haalde hij uit zijn derde plaats tijdens de WK-race in Finland. ,,Ik moest daar vanaf de veertiende positie komen. Ik begon de finale als twaalfde en had maar weinig ruimte om op te schuiven. Toch werd ik na een mooie inhaalrace nog derde."

Inhalen is dan ook zijn sterkste punt en hoewel ook Max Verstappen daarin uitblinkt, is de Nederlandse Formule 1-coureur niet zijn idool. ,,Ik heb geen voorbeeld uit de autosport. Het is wel mijn droom om zelf ooit in een Formule-klasse uit te komen."

Tijmen is door zijn kartsuccessen veel weg van school, maar heeft desalniettemin geen moeite met de combinatie. ,,Ik mis best veel lessen, maar haal alles in tijdens speciale huiswerkuren. Ik heb een topsportstatus op school, dus ik krijg alle ruimte om het op beide vlakken zo goed mogelijk te doen." Het jonge talent is streng voor zichzelf. ,,Ik leg de lat hoog. Als ik fouten maak, accepteer ik dat niet. Dan kijk ik de beelden terug en wil ik daarvan leren. Volgend jaar ga ik Europa in, naar een hogere klasse. Dat is een mooie nieuwe stap."

In samenwerking met indebuurt Delft