Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Fred Leeflang

Toch weer blauwalg in Delftse Hout, ondanks maatregelen

De grote plas van de Delftse Hout heeft vandaag een negatief zwemadvies gekregen. In het water is een verhoogde concentratie blauwalg gemeten, meldt het Hoogheemraadschap van Delfland. Eerdere maatregelen blijken nog niet te werken. 

De grote plas in de Delftse Hout is een populaire zwemwater. Mensen uit de wijde omgeving genieten van het recreatiegebied. Het water is echter ook erg gevoelig voor blauwalg. Uitgerekend twee dagen voor het uitbreken van de zomervakantie blijkt het opnieuw raak te zijn.

De grote plas is niet als enige op de zwarte lijst geplaatst. Het hoogheemraadschap heeft ook een verhoogde concentratie blauwalg gemeten in de waterspeelplaatsen Korftlaan en Tanthof in de Delft. Het zwemwater in de nabije Dobbeplas in Nootdorp ontspringt de dans. Deze plek is veilig om te zwemmen, concluderen de onderzoekers van het hoogheemraadschap.

Blauwalg is de afgelopen jaren een terugkerend probleem in de Delftse Hout. De gemeente en het Delfland proberen de bacteriën al lange tijd te bestrijden. Nieuwe natuurvriendelijke oevers met jonge oeverplanten, drijvend groen en nieuwe waterverbindingen moeten zorgen voor frisser water dat beter doorstroomt. 

Ecologisch evenwicht 

Deze maatregelen moeten zorgen voor een beter ecologisch evenwicht. Hierdoor zou de kans op blauwalg minder worden. ‘De nieuwe natuur heeft echter tijd nodig om zich te ontwikkelen’, verklaart het Hoogheemraadschap, dat de terugkeer van de blauwalg niet als een verrassing zegt te zien. ‘Maar het is wel heel vervelend. Zeker met de zomervakantie voor de deur.’

Mocht de bacterie niet vanzelf verdwijnen, dan gaat het Hoogheemraadschap de waterplas behandelen met sterk verdunde waterstofperoxide. Die maatregel werd vorig jaar ook genomen. Toen waren de medewerkers van ingenieursbureau Arcadis vanuit een speciale boot in de weer om de stof in het water te brengen.  

In 2018, toen het voorjaar en het begin van de zomer overigens veel warmer waren dan dit jaar, was de behandeling met waterstofperoxide succesvol. In de vakantie kon er veilig worden gezwommen. 

 Mensen en dieren kunnen ziek worden als zij water binnenkrijgen waar een te hoge concentratie blauwalg in zit. Naast maag - en darmklachten, kan het ook leiden tot huidirritatie, hoofdpijn en oorpijn.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft