Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

TU Delft onderzoekt wijk Zutphen

De faculteit bouwkunde van de TU Delft gaat aan de slag in Zutphen. Het gebied 'de Nieuwstad' is vier jaar lang onderwerp van Delfts onderzoek.

Het gaat om wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van duurzaam erfgoed en stedelijke vernieuwing. Het project is een samenwerking van onder anderen de provincie, gemeente, Gelderse monumentenorganisaties en de TU Delft. De in Zutphen opgedane, Delftse kennis moet dienen als handvat voor gemeenten die aan de slag willen met duurzame maatregelen in een historische omgeving, bijvoorbeeld met behulp van een databank, zo stelt de TU.

Zutphen hoopt dat de samenwerking met de TU Delft als een springplank kan dienen voor het op gang brengen van vernieuwing van de Nieuwstad en dat er uiteindelijk ook geld vrijkomt voor uitvoering van de plannen die de komende jaren worden gemaakt.

Katholiek

De voormalige pastorie van de Nieuwstadskerk aan de Teng- nagelshoek dient als uitvalsbasis voor de Delftse onderzoekers en studenten. Dat is niet toevallig, want het gebied rond dat gebouw, dat als klein Vaticaan wordt aangeduid vanwege de vele gebouwen die vroeger van de katholieke kerk waren, krijgt speciale aandacht.

Voor de TU Delft is de Nieuwstad een echt 'proefkonijn'. De resultaten van het onderzoek kunnen wellicht ook worden gebruikt in de eigen stad, zo is het idee.

Bij de TU Delft wordt momenteel aan een lesprogramma gewerkt. Op 11 september gaat de samenwerking van start met een werkweek, waar onder anderen internationaal werkende architecten lezingen komen geven. 26 Delftse studenten hebben zich voor het aankomende seizoen ingeschreven voor 'Zutphen' als afstudeerproject. Zij zullen ook na de werkweek veel in de pastorie en haar unieke omgeving aanwezig zijn.

Los van het onderwijstraject gaan ook aan de TU Delft verbonden onderzoekers aan de slag met de Nieuwstad. ,,Het gaat om dé architectenopleiding van Nederland'', licht gemeentelijk erfgoedambtenaar Hendrik Haafkens toe.

Voor het Delftse project in Zutphen heeft de provincie Gelderland inmiddels al een subsidiebedrag van 600.000 euro toegekend.

In samenwerking met indebuurt Delft