Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

TU krijgt 45 miljoen voor
koppeling aardwarmte

TU Delft krijgt een rijkssubsidie van maximaal 45 miljoen euro voor een project om aardwarmte te koppelen aan het reguliere warmtenet.

Over een paar jaar worden de campusgebouwen en enkele duizenden (studenten)woningen ermee verwarmd, zo is de bedoeling.

Het idee voor dit ‘Delft Aardwarmte Project’ ontstond in 2007, toen een aantal studenten in sociëteitscafé Het Noorden op het idee kwam te kijken of de campus kan worden verwarmd met aardwarmte. Het plan groeide al snel uit tot een succesvol project dat ervoor heeft gezorgd dat onderzoek en onderwijs nu serieus aandacht besteden aan geothermie, het benutten van warm water uit de diepe ondergrond. En nu krijgt het project dus een subsidie voor een periode van vijftien jaar uit de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+).

Ondergrond

De ondergrond van het TU-terrein is geschikt als bron voor campusverwarming, zo legt duurzaamheidscoördinator Chris Hellinga van de TU Delft uit. In de lente van 2018 wordt definitief bekend of de bron er komt, als het universiteitsbestuur daarover een beslissing heeft genomen.

Er zijn nog wel wat technische en organisatorische uitdagingen. Zo worden de gebouwen van de TU nu verwarmd met water van meer dan 90°C, terwijl aardwarmte maximaal 75°C geeft. Hellinga: ,,Daar moeten we de gebouwen op de campus op aanpassen. Maar dankzij resultaten uit het Innovatieprogramma Intelligente Netten verwachten we dat de investeringen beperkt blijven.”

De aardwarmtebron op de campus levert naar verwachting circa 200.000 gigajoule per jaar op, genoeg voor de ruimteverwarming van ruim 5.000 huishoudens. ,,Dat is aanzienlijk meer dan wij nodig hebben.”

Inmiddels heeft studentenhuisvester Duwo interesse getoond om 3.000 wooneenheden aan te sluiten op aardwarmte. Hellinga: ,,De eerste berekeningen daarvoor zijn positief.”

En het afzetgebied – waarin niet de universiteit, maar commerciële partijen de exploitatie zullen verzorgen - wordt mogelijk nog groter. ,,We kijken ook naar het aangrenzende tuinbouwgebied in Pijnacker West en de nabijgelegen woonwijk Voorhof.’’ 

  1. Dief van portemonnee Haagse muzikant Ed Struijlaart opgepakt in Den Haag: ‘Boef bood excuses aan’
    PREMIUM

    Dief van portemon­nee Haagse muzikant Ed Struij­laart opgepakt in Den Haag: ‘Boef bood excuses aan’

    Een van de dieven die in oktober de portemonnee van de Haagse singer-songwriter Ed Struijlaart pikten tijdens een optreden in Zwolle, is afgelopen donderdag in Den Haag opgepakt. Tijdens het optreden in de Odeon werd de portemonnee met pinpas van Struijlaart door twee dieven uit zijn kleedkamer meegenomen. Het verhaal kreeg een bizarre wending toen een van de dieven via Instagram contact met hem zocht, zijn excuses aanbood en de pas naar Struijlaarts moeder stuurde.

In samenwerking met indebuurt Delft