Volledig scherm
De 3D-geprinte windtunnel. © Fred Leeflang

TU neemt grootste 3D-geprinte windtunnel in gebruik

De grootste 3D-geprinte windtunnel ter wereld is vandaag om 12.00 uur officieel in gebruik genomen. Dat is gedaan door de nieuwe onderzoeksgroep aero-akoestiek van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU.

De tunnel heeft een hoogte van 3,6 meter en een doorsnee van 3 meter. Met behulp van de tunnel kan onder meer het geluidseffect van propellerbladen van windmolens worden bepaald. ,,Maar de tunnel kan ook worden gebruikt als het gaat om gebouwen'', vertelt directeur René Ritmeijer van 3D Robot Printing, dat het apparaat produceerde.

,,Neem het ministerie van OCW aan de Rijnstraat in Den Haag'', vervolgt Ritmeijer. ,,Dat bleek na oplevering een hard en irritant geluid te maken. Dat zou waarschijnlijk niet zijn gebeurd als een schaalmodel van het ontwerp in deze tunnel was getest."

De windtunnel wordt geplaatst in het lagesnelheidslaboratorium van de TU. Dit laboratorium is zo goed als 'geluiddood' gemaakt. Ritmeijer: ,,Dat is een absolute voorwaarde voor accurate berekeningen.''

In samenwerking met indebuurt Delft