TU-studenten willen af van banden met Shell: ‘Ze misleiden de maatschappij’

VideoStudenten die zijn aangesloten bij burgerbeweging Fossielvrij NL betoogden vanochtend bij de aula van de TU. Ze willen dat de TU haar ‘innige’ banden met Shell verbreekt, omdat de invloed van het oliebedrijf op de universiteit volgens hen te groot is.

‘Stop met Shell, stop met Shell!’, scandeert een groep studenten in met olie besmeurde jassen deze dinsdagochtend voor de aula van de TU. Student Natasha Harland heeft als enige geen witte jas aan, maar is verkleed als Shell-medewerkster. In een toespraak ‘bedankt’ ze de TU dat het oliebedrijf zoveel geld heeft kunnen verdienen met hulp van de wetenschap, ‘en daarmee de oceanen heeft kunnen vervuilen met olie en mensen heeft kunnen verdrijven uit hun leefomgeving’. Hierna overgiet ze de in witte jassen gehulde ‘wetenschappers’ met olie.

De boodschap is duidelijk. Deze studenten – van verschillende universiteiten in Nederland - zijn de invloed die Shell heeft op de wetenschap zat. Onder de noemer ‘BreekMetShell’ roepen ze het universiteitsbestuur op de relatie met Shell te stoppen.

Eerder op de dag waren ze op het Science Park bij de Universiteit van Amsterdam met dezelfde boodschap.

De ‘demonstratie- met- performance’ in Delft was overigens niet aangemeld bij de gemeente, noch bij de universiteit. De politie had echter lucht gekregen van de actie en zette voor de zekerheid een demonstratievak af met rood en wit lint.

Volledig scherm
Actiegroep Fossielvrij voert actie op de TU Delft © Fred Leeflang

Schok

Jurian Groen, die zelf aan de TU studeert, is één van de deelnemende activisten. Hij zegt geschrokken te zijn van de invloed die Shell heeft op de wetenschap. ,,De TU geeft in periodiek Delta zelf toe dat Shell richting geeft aan wetenschap door vooral onderzoek naar oliewinningstechnieken te financieren, terwijl er juist miljarden euro’s geïnvesteerd moeten worden in schonere alternatieven”, stelt hij.

Fossielvrij NL deed recent onderzoek naar de banden tussen de universiteiten en de oliegigant en hieruit blijkt onder meer dat Shell de grootste bedrijfssponsor is van onderzoeksprojecten op de TU en ook ruim dertig promotieplaatsen financiert. Daarnaast hebben (ex-) Shell-medewerkers invloedrijke bestuursfuncties op de universiteit.

Volledig scherm
Actiegroep Fossielvrij voert actie op de TU Delft © Fred Leeflang

Tegenwerken

De activisten nemen het Shell vooral kwalijk dat het bedrijf zich al meer dan dertig jaar bewust is van de risico’s van klimaatverandering en van de rol die de fossiele industrie daarin heeft. ,,Wat heeft Shell gedaan met deze kennis? Het bedrijf besloot de maatschappij te misleiden, klimaatontkenners te financieren en klimaatbeleid actief tegen te werken. En Shell investeert nog steeds miljarden in het vinden van nóg meer gas en olie, terwijl de reserves die ze al heeft veel meer olie en gas bevatten dan we ooit kunnen verbranden als we de grotere klimaatontwrichting willen tegenhouden”, aldus Fossielvrij NL.

Volgens een woordvoerder van de TU is het logisch dat de universiteit samenwerkt met het bedrijfsleven om innovatie te kunnen stimuleren. ,,Maar er zijn daarbij genoeg checks en balances ingebouwd om ervoor te zorgen dat de universiteit volledig onafhankelijk blijft.’’

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft