Turbines verder ter discussie: 'Proces De Balij een zooitje'

Het plan voor de plaatsing van windturbines in De Balij stuit op steeds meer weerstand. Gisteravond bleek tijdens de behandeling van het plan in de Statencommissie ruimte dat ook een flink aantal fracties in de provincie de locatie niet ziet zitten.

De actievoerende bewoners in De Balij.
Volledig scherm
De actievoerende bewoners in De Balij. © Ron Jenner
Aris Jan Hofker en zijn mede-leden van actiegroep 'Balij Windmolenvrij'
Volledig scherm
Aris Jan Hofker en zijn mede-leden van actiegroep 'Balij Windmolenvrij' © Frank Jansen

Grote boosdoener is het voorstel van Staatsbosbeheer om enkele windturbines te plaatsen in natuurgebied De Balij, op de grens van Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp. Ondanks felle protesten uit de buurt zijn deze plannen nog niet stopgezet. Volgens meerdere partijen moet die tegenstand serieus genomen worden.

,,De Balij als locatie is niet geschikt voor de plaatsing van windturbines'', stelde Ellen Verkoelen (CDA). ,,We moeten heel goed nadenken of De Balij wel zo'n verstandige zet is'', vulde Frank Hoogendam haar aan.

Zooitje
Het meest uitgesproken was gisteravond Jeffrey Rijken van de PVV. Hij noemde het hele proces rondom De Balij 'een zooitje' en een 'voorbeeld van onbehoorlijk bestuur'.

,,In Pijnacker-Nootdorp is besloten om geen windturbines toe te laten en Zoetermeer wil geen molens in De Balij. En wat doet de provincie? Een dikke middelvinger.''

In samenwerking met indebuurt Delft