Volledig scherm
Deborah Post. © Foto: Thierry Schut

Twaalfde BIJendiner moet Honey Highway op de kaart zetten

Deborah Post, initiatiefnemer van Honey Highway (het inzaaien van bermen langs wegen, spoorrails en dijken om een betere leefwereld voor de bij te creëren) en biodynamische imker organiseert voor de twaalfde keer het bijendiner Op Hodenpijl. 

Dat is een etentje, op 26 september, om bedrijven, ondernemers en boeren bewust te maken van het belang van de bij. ,,Tijdens het diner eten we groenten uit de moestuin”, legt ze uit. ,,Wat tijdens het diner op het bord ligt, groeide ’s morgens nog in de moestuin en daar zijn bijen voor nodig.”

Elk diner heeft een eigen thema, dit keer gaat het over natuurzaden die geoogst en gezaaid worden voor Honey Highway (HH). ,, Voor het diner krijgt iedereen een rondleiding langs de bijen en over het bloemenveld en na het diner zijn er sprekers in het kerkje”, vertelt de imker.

Actieprogramma

,,Daarnaast blik ik terug op het Nationaal Bijengezondheid Actieprogramma, waar in 2012 meer gestart is. De twee belangrijkste conclusies: er wordt meer onderzoek gedaan naar bijengezondheid maar er zijn nog wel veel te weinig wilde bloemen. Dat heeft een extra boost nodig.”

Quote

Honey Highway A4 van Delft naar Schiedam stond dit jaar voor het vierde jaar in bloei met meerjarige inheemse wilde bloemen

Post

De bijen hebben het nog steeds zwaar in Midden-Delfland. Op Hodenpijl biedt biologische moestuinen, 250 fruitbomen en bloemenvelden, maar daarbuiten kan er volgens Post nog veel gebeuren. ,,Alles is grasland”, zegt ze. ,,Honey Highway A4 van Delft naar Schiedam stond dit jaar voor het vierde jaar in bloei met meerjarige inheemse wilde bloemen, maar vanuit de gemeente kunnen burgerinitiatieven gesteund worden of plantsoenen ingezaaid worden.”

Inwoners kunnen de bij zelf ook helpen door zaden van wilde bloeien in hun tuin te zaaien.

Tafel reserveren: ophodenpijl.nl

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft