Volledig scherm
Schaapskudde van Vockestaert, ter illustratie. © Ellen Zwetsloot.

Tweehonderd schapen maaien al ruim tien jaar het gras in Midden-Delfland

De schaapskudde van  Vockestaert viert een jubileum. De ruim tweehonderd schapen wandelen al tien jaar onder begeleiding van een herder met hond van weiland naar weiland en houden het gras kort. 

,,Ze kunnen op plekken grazen waar landbouwmachines niet kunnen komen”, vertelt schaapsherder Ben Determann. ,,In Midden-Delfland hebben we een drassige veengrond, waar de zware machines lastig kunnen maaien. Ook zijn de schapen heel wendbaar en kunnen om alle paaltjes heen eten in tegenstelling tot de machine.”

De schapen zitten in een gescheperde kudde. ,,Dat betekent dat we rondtrekken door het gebied", legt Determann uit. ,,Dat is uniek in deze volgebouwde omgeving.” Tegelijkertijd maakt dat het werk ook lastig. ,,We lopen over de openbare wegen naar weilanden toe”, vertelt Determann. ,,We moeten hier in de regio veel alerter zijn dan iemand die op de Veluwe loopt, waar veel minder verkeer is. Mensen worden ongeduldiger en willen niet wachten op de kudde.”

Toch krijgt Determann vooral leuke reacties. ,,Het roept nostalgie op. We werken op de ouderwetse manier, met hond en herdersstaf, drijven we de kudde door het gebied. Dat vinden mensen mooi.” De schaapskudde is te bewonderen in de weilanden van Midden-Delfland en bij Natuurvereniging Vockestaert in Schipluiden.

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft