Volledig scherm
PREMIUM
Nieuwe burgemeester Ester Weststeijn van de gemeente Rozendaal. © Gerard Burgers

Van ambtenaar naar burgemeester van een miljonairsdorp

Het ene moment ben je een partijloze Delftse, het volgende burgemeester van een miljonairsdorp bij de Duitse grens. Het overkomt Ester Weststeijn. De in Pijnacker-Nootdorp werkzame gemeente-ambtenaar begint donderdag in Rozendaal.

Wanneer dacht u: ik wil een ambtsketen dragen?
Weststeijn: ,,Als zestienjarige grapte ik weleens: ik wil de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland worden. Maar wel als duobaan, want een 80-urige werkweek leek me te veel van het goede. Ik had al vroeg interesse in de publieke zaak. Ik heb altijd gewerkt bij of voor de overheid. Dat gaat nooit veranderen. Maar ik heb geen keurige partijpolitieke loopbaan, zoals veel andere burgemeesters wel hebben.”

U bent geen partijlid?
,,Nee, ik vond dat ik geen politieke carrière in Delft kon hebben terwijl ik woordvoerder van b en w was in buurgemeente Pijnacker-Nootdorp. Ik was lid van de Delftse Rekenkamer om toch iets te doen voor mijn eigen gemeente.”

Recent was u concerncontroller in Pijnacker-Nootdorp. Wat houdt die functie in?
,,Je bent de ogen en oren van de directie en vraagt je af: doen we de dingen goed bij de gemeente?. En ook: doen we de goede dingen? Het zijn vragen die je ook als burgemeester kunt stellen. Actief zijn in het openbaar bestuur vind ik belangrijk, boeiend en afwisselend. Zeker bij gemeenten. Die staan dicht bij de inwoners. Je kunt dat doen als ambtenaar en als bestuurder. De ambtelijke kant kende ik al. Nu ga ik de bestuurlijke kant ervaren.”

Wordt u niet ook ambtenaar van Rozendaal?
,,In zekere zin wel. Maar alleen met respect voor ieders plek binnen de gemeente. De bestuurlijke verantwoordelijkheid is uiteindelijk wel een andere dan de ambtelijke. Ik moet niet op de stoel van de gemeentesecretaris gaan zitten. Maar ik weet wel het nodige van de bedrijfsvoering. Ik ga er ook van uit dat ik zelf persvragen beantwoord en speeches schrijf.”

In samenwerking met indebuurt Delft