Volledig scherm
De M.S. Energie van de scouting als pakjesboot. © Guus Schoonewille

Van wie is de boot waarmee Sinterklaas in Delft aankomt?

Delftse MysteriesIn Delftse mysteries geven we antwoorden op voor de hand liggende vragen. Van wie is de boot waarmee Sinterklaas in Delft arriveert?

Tegen kinderen wordt verteld dat Sinterklaas in zijn boot he-le-maal naar Nederland komt varen. In werkelijkheid neemt Sinterklaas tegenwoordig vanuit Spanje een chartervlucht, waarna hij vanaf Rotterdam The Hague Airport naar de Delftweg wordt vervoerd om vervolgens per schip Delft in de varen. Maar van wie is die boot eigenlijk? En wat gebeurt er de rest van het jaar mee?

Voor het antwoord op dit mysterie kloppen we aan bij Giancarlo. Hij is een van de organisatoren van de intocht. ,,De boot is eigendom van scouting Nautilus. Zij lenen hem voor de intocht uit aan ons."

Quote

Normaliter heeft het schip geen masten

Ronald Meinema, Vaste schipper stoomboot

Ronald Meinema weet waar het schip de rest van het jaar voor wordt gebruikt. Meinema is lid van de scouting én vaste schipper bij de intocht van Sinterklaas. ,,De M.S. Energie wordt ingezet voor onze zomerkampen. De boot heeft 21 vaste slaapplaatsen en een keuken. We gaan er ook mee naar zeilwedstrijden: op het dek vervoeren we dan vier zeilboten."

De M.S. Energie wordt al 25 jaar gebruikt voor de intocht van Sinterklaas. Het kost wel wat moeite om hem klaar te maken voor het feest. ,,We zetten grote houten palen op het dek, zodat pieten erin kunnen klimmen. Normaliter heeft het schip geen masten. Ook versieren we de hele boot met vlaggetjes."

Ronald is de perfecte stuurman voor de intocht, want in het dagelijks leven vaart hij elke dag op een blusboot in de Rotterdamse haven. Het schipperen van de pakjesboot is best een uitdaging. ,,Er staan tachtig pieten op die boot, ik zie niks! Ik vaar op het woord van de mensen die naast me staan.''

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox?Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Delft